Mini serniczki z truskawkami

Mini serniczki z truskawkami

Te mini serniczki są przepyszne !!! :). Wyglądają tak obłędnie na stole, że nie da się przejść obok nich obojętnie. Połączenie sera, truskawek i płatków migdałowych to coś co kocham najbardziej :).

Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku, cyt. za autorką.

Spód:

150 g ciastek maślanych
• 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

• 500 g zmielonego sera na sernik
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 łyżki budyniu w proszku (truskawkowego lub malinowego) lub mąki ziemniaczanej
• 2 jajka

Ponadto:

• truskawki, około 300 g

Migdałowa kruszonka:

• 1/2 szklanki płatków migdałów
• 2 łyżki roztopionego masła
• 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń lub mąkę, zmiksować na małych obrotach miksera (przez około 30 sekund) do połączenia się składników. Dodać jajka i ponownie zmiksować do połączenia się składników (30 sekund).

Składniki na masę serową wyjąć z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu położyć połówki lub grubsze plastry truskawek. Wymieszać składniki migdałowej kruszonki i posypać po wierzchu.

Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut (ja piekłam ok. 40 minut).

Smacznego :)

Komentarzy: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *