Maślane ciasteczka Marthy Stewart
Idą już chyba jesienne dni, bo ciągnie mnie na ciasteczka, które świetnie pasują do ciepłej herbatki lub kawy. Dziś chcę Wam przestawić przepis na ciastka Marthy Steward, które smakują wybornie, są kruchutkie i bardzo maślane, to jeden z moich ulubionych smaków :). Te zakręcone ciasteczka, również ładnie się prezentują. Polecam !:)
Składniki:
- ½ szklanki miękkiego masła (ok. 100 g)
- ½ szklanki cukry (dałam mniej niż połowę)
- 1 białko
- ½ łyżeczki grubej soli
- 1 ½ szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropli aromatu waniliowego
Ponadto:
- 2 łyżki mąki do podsypania
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę.
Osobno ubić białka z solą i wanilią, na sztywno.
Następnie delikatnie wymieszać maślaną masę z białkami do połączenia się całości, dodać przesianą mąkę i również delikatnie połączyć ją z całością, robiłam to za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wyrobić dalej ręcznie, w pojemniku i przełożyć na stolnicę. Lekko podsypać mąką, zrolować i podzielić na nie duże kawałki, a te następnie na kulki ok. 20 g, wyjdzie ich w przybliżeniu 22 sztuki.
Każdą osobną kuleczkę zrolować na podłużny paseczek, o długości ok. 19 cm, zgiąć do siebie bokami. Teraz prawy bok kładziemy na lewy i tak przeplatamy trzy razy, (przeplatałam od lewej strony, ale prawidłowo jest zacząć od prawej części, tak jak podaje oryginalnie przepis).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w nie dużych odległościach od siebie. Pieczemy na 180 st. C, ok. 13 – 15 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej i posypujemy cukrem pudrem. Ciasteczka mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku do 3 dni, w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)
Jakie słodkie papiloty!
uwielbiam takie ciasteczka:)
zdrowozyj.blox.pl
Ciasteczka pierwsza kalsa ;]
Kurcze, zaszalałaś z tymi ciasteczkami – są przepiękne!
Aż poczułam ich maślany smak:) Pycha:)
Dziękuję Wszytkim za cudowne komentarze :), pozdrawiam :))
Bardzo podoba mi się nazwanie ich przez Mikimamę papilotami :) Bardzo finezyjnie poskręcane ciasteczka :)*
bardzo ładne te Twoje zakrętasy :-)
wygladaja swietnie i musza byc przepyszne ;)
mogę gryzzzzka?; kocham wszelkie ciasteczka od Marthy!
pzdr:*
prześliczne!!! :) pozdrawiam
Ja po prostu wiedziałam… wiedziałam, że jak do Ciebie zajrzę to pocieknie mi ślinka i nogi zaniosą do kuchni :)
piękne maślane plecioneczki ;]Martha Stewart, Jamie, Nigella, Rachel… Uwielbiam ich!
urocze takie zawijance:) i na pewno smakuja pysznie, maslane…. musza byc pyszne:)
Pyszności jak zwykle:) Aaaa pal licho moja diete!!;)
DZIEWCZYNY: Jeszcze raz dziękuję za wspaniałe i pełne ciepła komentarze, częstujcie się dowoli przepisem i piszcie, czy ciasteczka Wam smakowały ;), pozdrawiam :))
Ślicznie zakręcone, przekonały mnie, że warto robić domowe ciasteczka a nie kupować gotowce.
CHANYA13: Cieszę się, że ciastka przypadły Ci do gustu ;), Ja osobiście wolę ciastka domowej roboty, pozdrawiam :))
pięknie wyglądają
Urocze są! :)
Niedawno piekłyśmy właśnie te ciasteczka, są rewelacyjne!! Bardzo maślane i kruche :) Polecamy!
Ślicznie Ci wyszły te ciasteczka!
MARINIA: Dzięki ;), pozdrawiam :))
MANIA179: Dziękuję również ;), pozdrawiam :))
JUSTIN162: Masz rację te ciastka są rewelacyjne w swoim smaku :), pozdrawiam :))
CLAUDD: Dziękuję i polecam do wypróbowania :), pozdrawiam :))
Wyglądają przepysznie i będe je miała na oku przy najbliższej okazji :)
fantastyczne :))) też takie chce !!!:P
uwielbiam maślane ciasteczka, szkoda tylko że takie kaloryczne, a moja córcia to by pewnie najchętniej zlizała z nich cukier puder
Dziękuję Wszytkim za wspaniałe komentarze i namawiam do upieczenia tych zakręconych ciasteczek ;), pozdrawiam :))
Super te ciacha! :)) Zabieram sobie do porannej kawki ,dobrze?:)))
MAJANABOXING: Częstuję proszę, jak tylko smakują to bierz ile chcesz ;), pozdrawiam i życzę miłego dnia :))