Malinowy sernik

Malinowy sernik

Nie, nie zaniedbuję bloga, oj nie ;). Jak to czasem się dzieje, miałam uszkodzoną antenę przez burzę, przez co byłam odcięta od internetu. Wszystko wraca do normy, mam dla Was kilka fajnych przepisów i zdjęć, które czekają, by je zaprezentować :).

Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny, moim zdaniem, sernik z malinami. W smaku trochę przypominał mi malinowy budyń, chyba za sprawą dodanych budyniów. Następnym razem zamiast trzech użyłabym dwa, a dodałabym jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej. Jak większość moich serników znikł błyskawicznie ;).

Pozdrawiam Was bardzo cieplutko w ten burzowy dzień, przynajmniej u nas w Beskidach.

Do następnego wpisu i dziękuję Wam, że tak licznie zaglądacie na bloga i przemiłe e-maile. To naprawdę motywuje, by ciągle się coś działo na tej stronie, buziaki:*.

Składniki:

  • 500 g sera
  • 3 jajka
  • 470 g jogurtu naturalnego
  • 450 g malin
  • 3 budynie malinowe (po 60 g)
  • 65 g masła
  • 1 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno (np. w blenderze), dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do lodówki.

Polewa:

  • Jedna duża kwaśna śmietana ok. 330 g (12 %)
  • ok. pół szklanki zmiksowanych malin
  • cukier puder do smaku ok. 1 – 2 łyżek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Maliny razem z cukrem zagotowuję w rondelku, masa ma lekko odparować i zgęstnieć. Pod koniec dodaję mąkę kukurydzianą, która lekko zagęści (wcześniej rozpuścić ją w łyżce wody lub dwóch, przed dodaniem do gotujących się malin). Ostudzić.

Ostudzoną masę wymieszać z kubkiem śmietany, można dosłodzić jeszcze cukrem pudrem do smaku, ponieważ maliny bywają cierpkie w smaku ;).

Wykonanie:

Maliny zmiksować i odlać mniej niż pół szklanki do polewy.

Ser bardzo drobno zmielić. Do sera dodać cukier, jogurt, dobrze utrzeć. Następnie dodać mus z malin, w następnej kolejności budynie z mąka ziemniaczana. Pod koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodać całe jajka i miksować do połączenia się składników, ale niedługo.

Wylać na tortownicę wyłożoną ciastkami i piec w 180 st. C ok. 1h 15 minut, ja pierwsze 40 minut piekę sernik przykryty folią aluminiową.

Jak sernik już jest prawie upieczony ok. 1 godziny, wysuwam z piekarnika i wylewam polewę, piekę jeszcze ok. 15 minut.

Udekorować wedle uznania i przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Komentarzy: 15

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *