Malinowy klasyk

Malinowy klasyk

Czekoladowy biszkopt zatopiony w musie malinowym, okryty bitą śmietaną z serkiem mascarpone, zasypany puchem biszkoptowym. Ciasto jest rewelacyjne, delikatne, mięciutkie, soczyste. Blaszka tego wypieku znikła u nas w ciągu jednego dnia. Dla mnie numer jeden do pysznej kawy, rewelacja !:).

Życzę miłego wieczoru, Justyna :).

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej typ. 450
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus malinowy:

  • 200 g malin
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki 30lub 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietana fix

Ponadto:

  • maliny do dekoracji (u mnie 24 szt)

Wykonanie:

Biszkopt: W misce wymieszać razem suche składniki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przesiać przez sito.

Np. w kubku wymieszać żółtka z octem (roztrzepać).

W drugiej misce ubić same białka z cukrami na puch, następnie dodać żółtka, wymieszać mikserem, nie za długo !. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, ja mieszam mikserem na najniższych obrotach, bardzo krótko.

Biszkopt przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 x 36 cm. piec w 180 st. C ok. 35 minut, do suchego patyczka.

Masa: Zimną śmietanę ubić na sztywno, jak zacnie się ścinać dodaję cukier i śmietana fiks, a na koniec daję serek i miksuję do połączenia się składników, bardzo krótko.

Mus: Maliny umyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek (można przecierać od razu). Dodać cukier do smaku i zmiksować blenderem lub dobrze wymieszać do połączenia się składników, dodałam jeszcze 2 łyżki ekstraktu z wanilii, można pominąć :).

Biszkopt ostudzony, odcięłam górną część dość cienko, zostawiając wyższy spód. Odciętą górną część zmieliłam w blenderze na puch.

Na dolny biszkopt rozsmarowałam mus malinowy, wyłożyłam masę śmietanową, poukładałam maliny tak, by znalazły się chodź jedna na każdej porcji ;), zasypałam zmielonym biszkoptem.

Trzymać w lodówce.

Smacznego :)

Komentarzy: 13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *