Makowiec na kruchym cieście polany białą czekoladą

Makowiec

Dla mnie ciacho było cudownym zaskoczeniem, że aż tak będzie mi smakowało. Moim zdaniem jest rewelacyjne: bo kocham kruche spody, mak, płatki migdałowe i białą czekoladę :). Wszystko razem smakuje na prawdę cudownie, gdybym nie była na diecie ;), zjadłabym je sama co do kęsa :))). Przepis pochodzi od wspaniałej blogerki Izy z mniam…mniam … Gorąco polecam, byście je upiekli !:).

Pozdrawiam Wszystkich w ten ciepły i słoneczny dzień :).

 Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Masa makowa:

  • 1 opakowanie masy makowej
  • 4 białka ubite na pianę
  • trochę wódki (dałam dwie pełne łyżki, ekstraktu z wanilii)
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru (następnym razem pominę, lubię mniej słodkie ciasta)

Polewa:

  • 1/2 czekolady białej (50g)
  • 3 pełne łyżki masła

Wykonanie:

Masę makową przekładamy do miski, dodajemy, jeśli chcemy dodajemy bakalie, cukier, bułkę tartą i na końcu piane ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.

Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części, na spód może być trochę większa. Na spód ciasta wykładamy masę makową, a na wierzch kruszymy resztę ciasta, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C.

Jak ciasto wystygnie polać lukrem lub polewą z białej czekolady.

Masło roztapiam w rondelku, następnie kruszę czekoladę i mieszam cały czas, aż składniki się połączą (u mnie polewa jest dość płynna).

Smacznego :)

Makowiec

Makowiec

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *