Makowiec na kruchym cieście polany białą czekoladą
Dla mnie ciacho było cudownym zaskoczeniem, że aż tak będzie mi smakowało. Moim zdaniem jest rewelacyjne: bo kocham kruche spody, mak, płatki migdałowe i białą czekoladę :). Wszystko razem smakuje na prawdę cudownie, gdybym nie była na diecie ;), zjadłabym je sama co do kęsa :))). Przepis pochodzi od wspaniałej blogerki Izy z mniam…mniam … Gorąco polecam, byście je upiekli !:).
Pozdrawiam Wszystkich w ten ciepły i słoneczny dzień :).
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 200g masła
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Masa makowa:
- 1 opakowanie masy makowej
- 4 białka ubite na pianę
- trochę wódki (dałam dwie pełne łyżki, ekstraktu z wanilii)
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki cukru (następnym razem pominę, lubię mniej słodkie ciasta)
Polewa:
- 1/2 czekolady białej (50g)
- 3 pełne łyżki masła
Wykonanie:
Masę makową przekładamy do miski, dodajemy, jeśli chcemy dodajemy bakalie, cukier, bułkę tartą i na końcu piane ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.
Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części, na spód może być trochę większa. Na spód ciasta wykładamy masę makową, a na wierzch kruszymy resztę ciasta, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C.
Jak ciasto wystygnie polać lukrem lub polewą z białej czekolady.
Masło roztapiam w rondelku, następnie kruszę czekoladę i mieszam cały czas, aż składniki się połączą (u mnie polewa jest dość płynna).
Smacznego :)
Równie pięknie wygląda u Ciebie Justyś!
Mikimama, dzięki ;), pozdrawiam cieplutko :)
Milo mi że skorzystałaś z przepisu no i że smakował. Mnie też bardzo smakuje to ciasto. I U Ciebie ta biała czekolada mniammm
Przyciągnęła mnie tutaj ta biała czekolada- a całość zachwyca:)
Fajnie, że zaglądacie na stronkę, dziękuję za pozostawione komentarze i pozdrawiam :).
Smakowity! Pięknie wygląda.
Pozdrowienia Justynko :)
Kuszące, tyle pyszności w jednym placku! :)