Makaroniki

Makaroniki

Moje pierwsze w życiu upieczone Makaroniki, niestety nie wyszły mi z „magiczną obwódką” ;-). Pierwsze podejście jest już za mną, mam nadzieje, że każde kolejne będzie jeszcze lepsze. Zgadzam się poglądem na ich temat jaki krąży w sieci, że są pracochłonne :-), ale warte tego czasu, z uwagi na ich walory smakowe. Bardzo mi smakowały, dla tego chętnie podejmę się kolejnej próby. Przepis cytuję za autorką z blogu Bezglutenowa babeczka, autorka napisała na ich temat świetny wstęp, warty przeczytania, przed ich wykonaniem. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i życzę udanego tygodnia, Justyna :-).

 Składniki:

  • 225g cukru pudru
  • 190g mąki migdałowej
  • 25g cukru
  • 5 białek w temperaturze pokojowej

Ponadto:

  • nutella do przełożenia

Wykonanie:

Mąka migdałowa, jeśli nie jesteś w stanie nigdzie kupić, można ją przygotować samemu ! :-).

Należy zmielić płatki migdałowe np. młynku do kawy, przy czym należy dodać do nich parę łyżek cukru pudru, żeby płatki przy mieleniu, nie zrobiły coś w rodzaju „sklejonej bryły”.

Białka muszą mieć temperaturę pokojową !. Wyczytałam też, że powinny postać parę godzin rozbite np. na talerzu w cieple i lekko się „wysuszyć”, przez co zmniejszy się delikatnie ich objętość (nie zastosowałam się do tego, ale następnym razem tak zrobię).

(Cytuję wykonanie):

1. Podgrzej piekarnik do 93°C. Wymieszaj cukier puder z mąką migdałową.

2. Lekko ubij białka w czystej i suchej misce miksera. Powoli dodaj cukier i ubij na sztywno.

3. Wsyp 1/3 mieszanki migdałowo-cukrowej i delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz dodać dodatki smakowe, zrób to teraz. Następnie dodaj pozostałe migdały w dwóch częściach. Uważaj! Nie mieszaj zbyt długo, choć składniki muszą być dokładnie połączone.

4. Nałóż masę do rękawa. Można też użyć torby z uciętym rogiem. Będzie łatwiej zrobić to samemu, jeśli wstawimy rękaw do wysokiej szklanki.

5. Na szprycuj 2,5cm ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem lub matą silikonową.

6. Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut. Potem wyjmij blachę i podnieś temperaturę do 190°C. Jak się nagrzeje to ponownie wstaw blachę na 7-8 minut. (Osobiście najlepiej piekły mi się dłużej ok. 30 minut, ale w 120 st. C., już bez wyjmowania i kombinowania z temperaturą).

7. Wystudź na kratce przed nadziewaniem. (Przełożyłam nutellą).

Smacznego :-)

Makaroniki

Makaroniki

Makaroniki

Makaroniki

wydrukuj przepis

Komentarzy: 16

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *