Lodowiec

DSC00675

Dziś podam przepis na ciasto, które na tę chwilę jest ulubieńcem mojego syna Maksymiliana :). Wiem, że ten rodzaj ciasta ma kilka nazw np. Śmietanowiec, Galaretkowiec, jednak Maks nazywa go Lodowiec i tak, też pozostawiłam. Oczywiście, że będę go wychwalać ;), bo jest pyszne, biszkopt ostatnio zaczerpnęłam z Chałwowca i świetnie się tu sprawdza. Masa wygląda i smakuje wyśmienicie, co do słodkości to sami możemy kontrolować ile damy cukru. Czy ma być bardziej słodka, czy bardziej orzeźwiająca. Jest to ciasto, które świetnie będzie się sprawdzać latem. Bardzo Wam go polecam, myślę, a nawet jestem tego pewna, że znajdą się osoby, które chętnie zaproszą ten przepis do swojego domu :).

Bardzo serdecznie Was pozdrawiam, Justyna.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czyli tradycyjnie, ubijamy najpierw same białka, dodajemy stopniowo cukier – ubijamy, następnie żółtka – ubijamy, a na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i tu już mieszamy ręcznie np. za pomocą łyżki lub łopatki do ciasta (żeby masa nie straciła swojej puszystości).

Składniki na masę:

  • 4 galaretki (różne kolory)
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • ok. 100 g cukru pudru (ew. do smaku)
  • 3 1/2 łyżki żelatyny
  • 12 łyżek zimnej wody

Wykonanie:

Galaretki (każdą z osobna) zalać wrzącą wodą, u mnie to 300 ml. Przelać do naczynia np. talerza i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcemy przyspieszyć proces, to prawie zimne galaretki wstawiam do lodówki. Następnie kroimy je w kostkę, wielkość zostawiam według uznania :).

Ja dodatkowo odkładam po trochę z każdego koloru, drobno siekam i tym dekoruję ciasto.

Żelatynę zalać zimną wodą np. w rondelku, aż napęcznieje. Następnie podgrzać do temperatury, by tylko się rozpuściła. Uwaga! nie gotować, gdyż żelatyna traci swoje właściwości. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Schłodzoną dobrze śmietanę ubić na sztywno, można tu dodać łyżkę cukru pudru.

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Następnie do lekko ciepłej żelatyny dodać kilka łyżek jogurtu (np. 3 łyżki) szybko i dokładnie wymieszać łyżką, przelać do masy jogurtowej i zmiksować z całością. Kolejny krok to dodać tu ubitą śmietanę, wymieszać już ręcznie (by masa zachowała swoją puszystość). Sprawdzić smak, jeśli okaże się mało słodka to dołożyć jeszcze cukru pudru. Na koniec wsypać pokrojone galaretki i całość  wyłożyć na upieczony biszkopt.

Udekorować pozostawioną galaretką, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

DSC00683

DSC00676

Komentarzy: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *