Leniwe gołąbki ;)

Leniwe gołąbki

Robię różne gołąbki, ale do tych często powracam. Są łatwe wykonaniu, dość szybko się je robi (kapustę pocięłam maszynowo). Co najważniejsze, nam bardzo smakują :).

Pozdrawiam :)

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 600 g mielonego mięsa (np. wieprzowe)
  • 5 jaj
  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 cebule
  • 2 kostki rosołowe
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz

Ponadto:

  • 1 1/2 l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 1/4 kostki masła (do cebulki)
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy (błyskawiczny):

Robię też sos ze świeżych pomidorów i takie są najlepsze :)!.

  • ok. 4 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 l wody
  • ketchup (ilość do smaku)
  • 1/2 kostki rosołowej
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka

Na patelni rozgrzewam masło, wsypuję mąkę i tak długo podsmażam, aż wpije mi cały tłuszcz, kilka minut. Następnie wlewam wodę, energicznie mieszam, utworzy się dość gęsta zawiesina, jeśli jest za gęsta, należy dolać jeszcze wody. Doprawiam lekko do smaku, daję 1/2 kostki rosołowej, pod koniec dodaję ketchup, tyle ile uznam że jest już fajny smak:).

Wykonanie:

Kapustę drobno posiekać (zrobiłam to maszynowo), posolić dwoma łyżkami soli i odstawić na ok. 20 minut, następnie odsączyć ją z nadmiaru soku.

Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na maśle (podlewam odrobinę wodą, by się nie przypalało), do miękkości. W czasie smażenia daję, po dwie szczypty pieprzu, vegety.

W 1 1/1 l wody rozpuścić dwie kostki rosołowe.

Do osączonej kapusty dodać: suchy ryż, cebulkę, kaszę mannę, zamieszać. I znów dodajemy mięso mielone, przyprawę do mięsa, rozmącone jajka, dobrze wszystko wymieszać , ew. doprawić.

Z masy formować podłużne gołąbki lub okrągłe, jak kto woli. Ja już je nie obtaczam w jajku, od razu daję do bułki tartej, są na tyle wilgotne.

Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wywarem i piec 1 1/2 godziny w temperaturze 190 st. C, po tym czasie sprawdzam, czy ryż jest miękki. Jeśli nie wyłączam piekarnik i zostawiam je tam jeszcze dobre pół godziny.

Smacznego :)

Komentarzy: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *