Kruche z truskawkami

DSC01460

Jak obiecałam, prezentuje ciasto z wykorzystaniem ośmiu żółtek, które zostało mi z poprzedniego wypieku. Wiem, wiem ;), prościej i zdrowiej byłoby zrobić jajecznicę :). Jak to w życiu bywa (…), pokusiłam się na przepyszne ciasto kruche. Weście, albo nie, ale to ciasto jest bajecznie pyszne. Zapach truskawek w cieście przypomina mi czerwiec, słońce i zapach lata :), za którym chyba już tęsknię. To ciasto kruche jest świetne na tartę, oczywiście z połowy porcji. Serdecznie polecam do wypróbowania i życzę Wszystkim miłego dnia, pozdrawiam Justyna :).

*szklanka 250 ml

*masło 200 g

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 2 kostki masła
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 400 g mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 2-3 garści bułki tartej

Wykonanie:

Do miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, miękkie masło, rozdrobnione na kawałki, zacząć ugniatać (robię tą czynność ręcznie). Następnie dodać żółtka, które wcześniej rozmieszać w kubku widelcem. Wszystko ze sobą dobrze zagnieść, ciasto włożyć do lodówki na ok. 15 minut.

W tym czasie wyjmuje z zamrażalki truskawki. Miałam własne, przekładam na metalowe sito, trochę nimi potrząsam, by skruszyć ewentualny lód, na chwilkę zostawiam, powtarzam czynność, przełamuje je na pojedyncze kawałki, jeśli się ze sobą zmroziły. Posypuje je cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, mieszam je dokładnie. Nie rozmrażam je, przed ułożeniem na ciasto !.

Wyjmuje ciasto z lodówki, odkrawam na spód większy kawałek ciasta. Wykładam go na blaszkę o wymiarach ok. 24 cm na 36 cm, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwam widelcem i zapiekam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C, funkcja góra/dół.

Następnie spód ciasta posypuję ok. dwiema garściami bułki tartej, rozkładam truskawki po całości, na górę daję pozostałe ciasto (odrywam kawałki i układam).

Piekę w piekarniku na 180 st. C, 1 godzinę.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego :)

DSC01454

DSC01465

DSC01462

Komentarzy: 3

Odpowiedz na „izaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *