Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami

Dla mnie idealne ciasto na sezon truskawkowy. Spód bardzo kruchy, na nim jak pierzynka budyń śmietankowy, ozdobiony truskawkami. Całość ponownie okryta pysznym ciastem. Jest to wypiek, do którego będę powracać. Przepis na ciasto kruche pochodzi stąd klik klik, na masę budyniową zapożyczyłam z blogu Szczecinianka gotuje.

Ps. Co u was dziś słodkiego do kawy ? ;).

Buziaki :*, do następnego wpisu :).

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, można dodać kilka łyżek zimnej wody.

Składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 – 6 łyżek cukru

W jednej szklance mleka wymieszać budynie z mąką ziemniaczaną.

Pozostałe mleko z cukrem zagotować, wlać mieszankę budyniową i mieszając, gotować kilka minut (tak jak gotujemy budyń).

Ponadto:

  • truskawki (u mnie ok. 25 szt, które pokroiłam na grubsze plasterki)

Wykonanie:

Ciasto kruche dzielimy na dwie części, na spód można dać większą ilość.

Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 36 wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozkładamy jedną część ciasta, wylewamy budyń (który wcześniej należy przez kilka minut ostudzić), układamy pokrojone truskawki, ścieramy kolejną część ciasta np. na tarce o grubych oczkach.

Piec w 170 st.C ok. 50 minut.

Smacznego :)

Komentarzy: 8

Odpowiedz na „ewa_ciasteczkowakrainaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *