Kruche ciasteczka „najpyszniejsze pod słońcem”

Kruche ciasteczka

Przepis znany jak „świat” ;), ciasteczka te na pewno były wypiekane nie jednym domu, przez nasze babcie i mamy. Moim zdaniem są klasykiem wśród ciasteczek, charakteryzuje je niebiańsko maślany smak oraz kruchość, taka że hej !!!:-))). Przełożone powidłami lub marmoladą nabierają „trzeciego wymiaru w smaku” ;). U mnie nie może ich za braknąć wśród łakoci świątecznych. Na straży stoją moi synkowie, którzy już pomogli mi je upiec :-). Moi chłopcy posłużyli się maszynką do ciasteczek, ale można je wykrawać za pomocą foremek. Pozdrawiam Wszystkich cieplutko i do usłyszenia :-).

 Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 170 g cukru pudru (niepełna szklanka)
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • można skropić mąkę sokiem 1/2 cytryny

Wykonanie:

Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę.

Mąkę przesiać, wsypać cukier puder, pokroić masło o temperaturze pokojowej, dodać żółtka i skórkę, sok z cytryny, wyrobić dobrze ciasto, by było gładkie.

Na stolnicy wykrawać ciasteczka, dowolna techniką. Lub za pomocą maszynki do ciastek wykładać je na natłuszczoną olejem blaszkę.

Piec w 175 st C, do momentu aż nabiorą delikatnego złotego koloru.

Smacznego :-)

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Komentarzy: 23

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *