Krucha szarlotka

DSC00917

Kolejna szarlotka, którą serdecznie polecam. Moja rodzina ją uwielbia, znikła w kilka godzin po upieczeniu, gościom również bardzo smakowała ;). Do jabłek dodałam starte brzoskwinie, które nadały cudowny aromat całemu wypiekowi. Cóż więcej pisać, po prostu wspaniała, nic tylko piec i cieszyć się jej smakiem ;).

Pozdrawiam Justyna :).

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka to 250 ml)
  • 1 szklanka zwykłego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zimnej wody

Ponadto:

  • 4 większe jabłka
  • 1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę z proszkiem, cukier, dodać masło, żółtka i całość zagnieść, jeśli ciasto jest za suche (składniki kruszą się), dodać wodę (u mnie wystarczyło 3 łyżki, jak zajdzie konieczność można dodać więcej). Ciasto ma ładnie się zlepić i nie kleić się do rąk.

Podzielić na dwie części, jedną większą, która idzie na spód blaszki i mniejszy kawałek, który starłam na tarce o grubych oczkach na owoce.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować jedną część ciasta, następnie zetrzeć na tarce (umyte i obrane ze skórki) jabłka, później zetrzeć odsączone brzoskwinie z puszki. Na wierzch posypać ciastem (startym na tarce lub odrywać kawałeczki).

Ciasto piec w 180 st. C góra/dół przez ok. 45 – 50 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

DSC00924

DSC00927

Komentarzy: 12

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *