Krucha szarlotka
Kolejna szarlotka, którą serdecznie polecam. Moja rodzina ją uwielbia, znikła w kilka godzin po upieczeniu, gościom również bardzo smakowała ;). Do jabłek dodałam starte brzoskwinie, które nadały cudowny aromat całemu wypiekowi. Cóż więcej pisać, po prostu wspaniała, nic tylko piec i cieszyć się jej smakiem ;).
Pozdrawiam Justyna :).
Składniki:
- 5 żółtek
- 200 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka to 250 ml)
- 1 szklanka zwykłego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki zimnej wody
Ponadto:
- 4 większe jabłka
- 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem, cukier, dodać masło, żółtka i całość zagnieść, jeśli ciasto jest za suche (składniki kruszą się), dodać wodę (u mnie wystarczyło 3 łyżki, jak zajdzie konieczność można dodać więcej). Ciasto ma ładnie się zlepić i nie kleić się do rąk.
Podzielić na dwie części, jedną większą, która idzie na spód blaszki i mniejszy kawałek, który starłam na tarce o grubych oczkach na owoce.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować jedną część ciasta, następnie zetrzeć na tarce (umyte i obrane ze skórki) jabłka, później zetrzeć odsączone brzoskwinie z puszki. Na wierzch posypać ciastem (startym na tarce lub odrywać kawałeczki).
Ciasto piec w 180 st. C góra/dół przez ok. 45 – 50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
noo taka szarlotka musi być pyszna! Zapisze sobie i z pewnością zrobię
Polecam, znika błyskawicznie Izo, pozdrawiam cieplutko:*
Mam ochotę nacieszyć się jej smakiem:) Fajne połączenie jabłek i brzoskwinek :)
Dziękuję za oba komentarze Nemi, pozdrawiam cieplutko:*
Ale pyszne smaki!
Wspaniała szarlotka. Zjadłabym z chęcią. :)
Pozdrowionka :)
Pyszna szarlotka i prześliczna patera :)
Dziękuję :).
Justynko ciasto przepyszne bardzo nam smakowało, dodatek brzoskwiń rewelacyjny ja dodałam świeże ale te z puszki pewnie byłyby bardziej aromatyczne. Buziaki
Cieszę się Izo, że ciasto Wam smakowało, pozdrawiam cieplutko:*
Pingback: szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa… | mniam-mniam
Pod nazwa szarlotka w Polsce przewaznie kryje sie jablkowy placek na kruchym ciescie. Podobny przepis na szarlotke w tej czy innej formie jest znany na calym swiecie.