Krokiety z pieczarkmi i serem

Moje ulubione naleśniki z farszem na słono :). Dla mnie są idealne do czerwonego barszczu. Uwielbiam je robić i jeść ;). Polecam !:).

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło do smarowania patelni

Wszystkie składniki ze sobą zmiksować (oprócz masła). Smażyć na małej patelni z każdej ze stron po ok. 2 minuty.

Składniki na farsz:

  • 200 g żółtego sera (zetrzeć na grubych oczkach)
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • masło do smażenia (ok. 4 łyżki)
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta

Ponadto:

  • jako
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać.

Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć cebulkę, dodać pieczarki i dusić do miękkości, aż odparuje z nich ,,sok”, przyprawić do smaku.

Na usmażony naleśnik, nakładamy odrobinę sera (ok. 1 łyżki) i tak samo farszu pieczarkowego, zawinąć. Obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.

Smacznego :)

Tęcza :)

Komentarzy: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *