Kremowy deser z bezami i owocami

kremowy deser z bezami i owocami

Deser jest ekspresowy, smak gwarantowany i można go modyfikować wedle swoich upodobań kulinarnych. Ja użyłam w nim świeżych truskawek, które niestety o tej porze roku jeszcze nie mają właściwego smaku i aromatu ;). Więc tęsknię za latem, by móc wykonać ten sam deser z dużą mieszanką sezonowych owoców :-))). Przepis zaczerpnęłam stąd klik klik, z moimi małymi zmianami. Gorąco Wam polecam i życzę udanego weekendu, Justyna :-).

 Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru (lub wedle uznania)
  • ziarenka z połowy laski wanilii (nie dałam)
  • ok. 70 g bez (lub wedle uznania)
  • 1 op. śmietana – fix
  • ok. 400 g truskawek (lub więcej ;))

Dodatkowo:

  • czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Śmietankę kremówkę należy dobrze schłodzić, ja daję na 20 minut do zamrażalki przed ubijaniem.

Ubić śmietanę prawie na sztywno, w połowie ubijania daję cukier puder (uważajcie z ilością cukru, ponieważ dużej słodkości dadzą nam pokruszone bezy!!!) i śmietanę – fix, ewentualnie ziarenka wanilii, przez chwilkę jeszcze ubijam to właściwej konsystencji.

Na koniec dodać pokruszone bezy, wymieszać delikatnie łyżką.

Owoce umyć, osuszyć i pokroić na połówki np. truskawki (można też użyć dowolnych owoców).

Do pucharków na spód nakładamy owoce,następnie nasz krem bezowy, tak by przykryć owocową warstwę, następnie układamy ponownie owoce i kolejną warstwę kremy. Na górę kremu, możemy obsypać owocami i polać delikatnie czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Deser należy przetrzymywać w lodówce nie dłużej niż pół godziny, ponieważ beza mięknie i traci swoją chrupkość, najlepiej zjeść od razu !!!:-).

Smacznego :-)

kremowy deser z bezami i owocami

kremowy deser z bezami i owocami

kremowy deser z bezami i owocami

Komentarzy: 12

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *