Kopytka polane sosem z kurek

DSC01194

Bardzo lubię obiady bez mięsa, mogłabym jeść takie zestawy w różnych odsłonach kulinarnych bez końca. Kopytka to smak mojego dzieciństwa są smaczne, sos również, o czym tu więcej pisać, polecam ;).

Pozdrawiam Justyna:*

Składniki na kopytka:

  •  500 g mielonego twarogu
  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • większa szczypta soli

Ser i ziemniaczki przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę, jajko, sól i dobrze wyrobić na jednolitą konsystencję.

Gotować w osolonej wodzie, jak wypłyną to jeszcze przez ok. 2- 3 minuty.

Sos grzybowy z kurek:

  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 45 g masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1/2 kostki rosołowej (wedle uznania)
  • przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka masła do przesmażenia grzybów

Dodatkowo:

  • parmezan lub inny ulubiony ser do posypania

Wykonanie:

Grzybki oczyścić, umyć i przesmażyć na maśle ok. 7 minut.

Do garnka z zimnym lekiem, od razu daję masło, mąkę, przyprawy. Włączam palnik z gazem i za pomocą trzepaczki cały czas mieszam zawartość do połączenia się składników w jednolitą masę. Jeśli sos jest za gęsty można dolać więcej mleka. Pod koniec gotowania dodałam grzybki, chwilę podgotować ok. 2 minut i całość wyłączyć.

Smacznego :)

DSC01192

DSC01195

Komentarzy: 3

Odpowiedz na „Jolanta SzyndlarewiczAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *