Kopytka polane sosem z kurek
Bardzo lubię obiady bez mięsa, mogłabym jeść takie zestawy w różnych odsłonach kulinarnych bez końca. Kopytka to smak mojego dzieciństwa są smaczne, sos również, o czym tu więcej pisać, polecam ;).
Pozdrawiam Justyna:*
Składniki na kopytka:
- 500 g mielonego twarogu
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- większa szczypta soli
Ser i ziemniaczki przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę, jajko, sól i dobrze wyrobić na jednolitą konsystencję.
Gotować w osolonej wodzie, jak wypłyną to jeszcze przez ok. 2- 3 minuty.
Sos grzybowy z kurek:
- 2 1/2 szklanki mleka
- 45 g masła
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1/2 kostki rosołowej (wedle uznania)
- przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- 200 g kurek
- 1 łyżka masła do przesmażenia grzybów
Dodatkowo:
- parmezan lub inny ulubiony ser do posypania
Wykonanie:
Grzybki oczyścić, umyć i przesmażyć na maśle ok. 7 minut.
Do garnka z zimnym lekiem, od razu daję masło, mąkę, przyprawy. Włączam palnik z gazem i za pomocą trzepaczki cały czas mieszam zawartość do połączenia się składników w jednolitą masę. Jeśli sos jest za gęsty można dolać więcej mleka. Pod koniec gotowania dodałam grzybki, chwilę podgotować ok. 2 minut i całość wyłączyć.
Smacznego :)
z takim sosem kopytka muszą być pyszne
Oj to taki typowo obiadek pode mnie, uwielbiam kluski wszelkiej maści i też mogłoby dla mnie mięso nie istnieć wtedy :) Z tym sosem wyglądają przepysznie! :)
Cudowne … i ten sos …. mniam:)