Kopiec kreta

DSC00290

Dziś pochwalę się ciastem, na które mój Mąż czekał ponad dziesięć lat. Dokładnie tak było ;), jedliśmy to ciasto na imprezie u znajomych. Mąż poprosił mnie bym upiekła mu takie samo, był zachwycony tym ciachem. Mi jakoś nie było po ,,drodze”, nie do końca jestem fanką tego specjału. Gdy planowałam wykonanie wypieku, wpadały mi w oczy inne przepisy i tak ,,Kopiec kreta” szedł w odstawkę.

Wracając do ciasta, jest smaczne, czuć w ustach ciasto czekoladowe, przełożone bitą śmietaną, ,,zmieszaną” posmakiem bananów. Osobiście wypróbuję wersję z truskawkami, myślę, że ten zamiennik zrobi na mnie większe wrażenie.

Pozdrawiam i do usłyszenia Kochani :).

 Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka (letnie)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski, dodać kakao, cukier puder razem wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, jajko, olej i ekstrakt waniliowy, wszystko delikatnie zmiksowałam.

Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zmiksować, by powstała jednolita masa. Przelać do formy ok.  24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, ok. 35 minut (do suchego patyczka).

Jak ciasto ostygnie, delikatnie wybrać z niego wierzch ciasta, zostawiając 1 cm brzegi, oraz spód ciasta ;). Wybrane ciasto pokruszyć i zostawić do posypania kopca ;).

Masa śmietanowa:

  • 500ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 posiekanej tabliczki ciemnej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ok. 4- 5 łyżek wrzącej wody
  • 2 łyżki zimnej wody

Ponadto:

  • 2-3 banany
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Na początku przygotować sobie żelatynę. Najpierw zalać ją odrobiną wody, by napęczniała. Następnie dolać wrzątku, dobrze wymieszać, by nabrała płynnej konsystencji i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Banany obrać ze skór, przekroić wzdłuż i zalać sokiem z cytryny.

Schłodzoną śmietanę (ja daję na ok. 20 minut do zamrażalnika), ubić, dodając w połowie ubijania cukier puder. Na koniec wlać żelatynę, ja wlewam na ,,pióra miksera”, przy szybkich obrotach. Gdy śmietana dobrze się ubije, dodać czekoladę i wymieszać już ręcznie.

Na wydrążony spód ciasta, skrapiamy go delikatnie odrobiną wody z sokiem z cytryny i ok. 2 łyżeczkami cukru pudru, układamy polówki bananów jeden obok drugiego. Wykładamy masę, tworząc ,,pagórek” przypominający kopiec, posypujemy pokruszonym ciastem, ja dodatkowo posypałam czekoladą gorzką.

Wstawić do lodówki na ok. 3 – 4 godziny.

Smacznego :)

DSC00299

DSC00304

 

Komentarzy: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *