Klopsiki drobiowe w warzywach

DSC00799

Dziś podam przepis na obiad, który ostatnio stał się moim ulubionym. Ponieważ od jakiegoś czasu mam ,,ogromy głód” na warzywa pod różną postacią. Widocznie mój organizm domaga się ich :), zwłaszcza te zielone królują w mojej kuchni. Jestem również na etapie wypijania ogromnych ilości różnych koktajli, gdzie mieszam sobie warzywa z owocami lub tylko owocowe, polecam świetna dawka energii.

Wracając do obiadu, to moim skromnym zdaniem jest przepyszny, mi osobiście bardzo smakuje. Dodatek drobiowych klopsików wzbogaca smak tej potrawy. Polecam !:).

Pozdrawiam serdecznie, Justyna :).

Składniki:

  • 2 zielone cukinie
  • 2 duże marchwie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 łyżek oleju kokosowego
  • 1puszka pomidorów bez skórki
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka

Składanki na klopsiki:

  • ok. 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki (u mnie suszona)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 op. ryżu lub kaszy jaglanej (wedle uznania)

Wykonanie:

Do mięsa mielonego (ja zmieliłam mięso ,,gulaszowe” – drobiowe), dodać jajko, przyprawy, dobrze wymieszać, formować małe kulki. Obtoczyć je w mące i obsmażyć z każdej strony na oleju (u mnie kokosowy).

Ryż lub kaszę jaglaną ugotować osobno.

W głębszej patelni/rondelku roztopić olej (kokosowy) i podsmażać cebulkę (pokrojoną w piórka), jak zmięknie dodać pokrojony drobno czosnek. Następnie dodać pokrojoną w krążki marchewkę, w paski seler, smażyć kilka minut (nie powinno się przypalać, przynajmniej na oleju kokosowym, w razie czego dolać odrobinę wody). Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, w półtalarki cukinię (razem ze skórką). Jak warzywa zaczną mięknąć, dodać pokrojone pomidory, doprawić do smaku. Przykryć i chwilę dusić, na sam koniec dodać jedna torebkę ryżu. Pod koniec dołożyć usmażone kotleciki drobiowe, podsmażyć dosłownie kilka minut ok. 3. Wyłączyć palnik i zostawić, by smaki się zmieszały ze sobą. Uważać z duszeniem, by nie rozwalić warzywa, czy mięso, wszystko robić z wyczuciem ;).

DSC00802

DSC0077

Komentarzy: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *