Kawa dyniowa

DSC00496

Kiedy nadchodzi jesień, bardzo lubię popołudnia, czy wieczory z ,,ciekawą” ciepłą herbatą lub kawą. Myślę, że większość z nas, lubi się otulić ciepłym kocykiem, wziąć do ręki ulubioną książkę czy czasopismo i chodź na chwilę pozwolić sobie na odrobinę relaksu. Dla mnie jest to właśnie relaks, będąc zabieganą mamą trójki wspaniałych dzieci :).

Wracając do tematu postu, kawa jest wspaniała, myślę, że każdy miłośnik dyni będzie zachwycony. Mam to szczęście, że w tym roku moje dynie Hokkaido mi obrodziły i mogę delektować się ich smakiem w różnej odsłonie kulinarnej ;).

Kawa jest fantastyczna, idealna na jesienną porę roku, serdecznie polecam!:).

Przepis z moimi małymi zmianami zaczerpnęłam z blogu Poznańskie Papu.

Składniki (u mnie):

    • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej (ulubionej, dałam 4 łyżeczki)
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 łyżeczki miodu
    • musu z dyni (4 łyżki)
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin pie spice *

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • kawałki startej czekolady

*Przyprawa pumpkin pie spice:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

Wykonanie:

Wychodzi mi z podanych składników dwie porcje.

Obraną dynię (u mnie Hokkaido) zalałam wodą, dodałam łyżeczkę cukru, można dodać sok i skórkę z cytryny, zagotować do miękkości. Następnie odcedzić i blenderem zmiksować na mus.

Do rondelka wlałam kawę, dodałam mleko, dynię, miód, ekstrakt  z wanilii, przyprawy, całość podgrzałam. Mieszając (trzepaczką) składniki bardzo ładnie się ze sobą połączyły.

Przelać do szklanek udekorować, bitą śmietaną i smacznego :).

DSC00501

DSC00502

DSC00505

Ps. Chodź ostatnio nadrabiam swoje zaległości ;). Do następnego wpisu, Justyna :).

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *