Kaszotto

DSC00878

Bardzo dobry przepis na szybki i pyszny obiad. Zdecydowanie to moje smaki, bałam się, że mężowi może nie smakować, bo nie lubi szpinaku, ale ku mojemu zaskoczeniu nie protestował :). Dostałam nawet pozwolenie ;))), by na stałe zagościł w naszym jadłospisie. Szpinak jest prawie nie wyczuwalny przy tej ilości innych składników. Gorąco polecam, jest to naprawdę smakowity obiad jednogarnkowy, kiedy nie mamy czasu na dłuższe gotowanie. Smakuje też wyśmienicie na zimno jako sałatka. Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku, skład i wykonanie cytuję za autorką. Zmieniłam jednak kaszę gryczaną na kaszę jęczmienną pęczak, ma bardzo ciekawy smak.

Co do kaszy jęczmiennej – pęczak moim zdaniem jest niedoceniana wśród innych kasz, szkoda ponieważ jest bardzo zdrowa. Kasza ta poprzez swoje właściwości, wzmacnia śledzionę, trzustkę, żołądek i jelita. Ma bardzo bogaty skład m.in. zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, kwas foliowy, wiele witamin i innych składników. Na dokładny opis właściwości odżywczych tej kaszy polecam poczytać sobie na tej stronę klik klik.

Pozdrawiam i do następnego wpisu, Justyna :).

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy extra vergine (u mnie olej kokosowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 100 g kaszy gryczanej (dałam kaszę pęczak)
  • 3/4 szklanki wody (zastąpiłam bulionem)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 100 g szpinaku sałatkowego

Wykonanie:

Na dużej patelni na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać posiekanego pora, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Przykryć i podgrzewać przez minutę aż por zmięknie.

Kurczaka pokroić w małą kosteczkę, doprawić solą, grubo zmielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Zdjąć pokrywę z patelni, przesunąć pora na bok, w wolne miejsce włożyć kurczaka i dokładnie go obsmażyć.

Wsypać suchą kaszę gryczaną, wymieszać składniki i smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut.

Dodać drobno posiekaną kapustę pekińską, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty, odparowując nadmiar płynu. Na koniec dodać opłukany szpinak, wymieszać i podgrzewać aż szpinak zwiędnie.

Smacznego :)

DSC00876

DSC00874

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *