Jesienna szarlotka
I zawitała do nas jesień, jedni kochają tę porę roku, a inni pewnie ją nienawidzą ;). Ja zaliczam się do ty pierwszych, staram się dostrzegać w niej wiele pozytywnej energii :). Pierwszy dzień jesieni w Beskidach był zimny i deszczowy, postanowiłam przywitać ją pyszną ciepłą szarlotką, przyprawioną cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem.
Przepis o tyle mi się spodobał, że robi się go „w dwóch etapach”, najpierw ciasto „zagniatamy”, dzielimy na dwie części, jedną dajemy na spód, a do drugiej dolewamy mleko, by nabrało płynnej konsystencji, czy nie brzmi to ciekawie ;)?. A szarlotka jest wyborna, miękka, wilgotna z dużą ilością jabłek, polecam :).
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie, Justyna :).
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki krupczatki
Ponadto:
- ok. 1/2 szklanki mleka
- bułka tarta
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli jabłka mają mniej soku to można dać mniej)
- cukier do smaku
- przyprawy do smaku: cynamon, goździki, imbir, kardamon
Wykonanie:
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce.
W rondelku rozgrzać masło, przełożyć jabłka, dusić. W między czasie dodać cukier, przyprawy, należy dobrać do swojego smaku. Na koniec mąkę ziemniaczaną, pamiętajmy, aby jabłek za bardzo nie rozgotować ;). Masę ostudzić.
Ciasto:
Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać miękkie masło, utrzeć z masą jajeczną, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta wyłożyć dno blaszki 24cm x 35cm. Ciasto jest dość plastyczne, lekko je obsypałam mąką, rozpłaszczyłam dłonią na blacie, przeniosłam na blaszkę i tam je dłońmi rozłożyłam po całości.
Następnie posypać spód garstką bułki tartej, wyłożyć przygotowaną masę jabłkową.
Drugą część ciasta, przełożyć do miski i porcjami dolewać mleko (temperatura pokojowa), miksować, ciasto ma mieć konsystencję gęściejszą niż na naleśniki. Rozłożyć porcjami po jabłkach i następnie łyżką wyrównać powierzchnię, całość ma być przykryta.
Piec w 180 st. C góra/dół, ok 50 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Lubię kiedy jabłka w szarlotce są tak doprawione jak u Ciebie. Pycha :)
Uwielbiam taką :) Pyszne, jesienne ciasto! :)
Cudowna!
Justynko szarlotka wyglada cudownie!!!!
Tego typu przepisy są najlepsze, taka jak u mamy :)
Zjadłabym z ogromnym apetytem!!
mniam! wspaniały przepis na szarlotkę!
Ciekawy sposób przygotowania :) Efekt wygląda wspaniale, z przyjemnością się skuszę :)
Justynko, jaka cudowna szarlotka! Pełna pachnących jabłuszek i cynamonu, kardamonu ,coś wspaniałego!
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Pyszna ta szarlotka :)
Szarlotka, zrobiona, zjedzona, pyszna była:-) z niecierpliwością czekam na kolejne pyszności:-) Pozdrawiam cieplutko:-)
cudowna szarlotka, właśnie takie klasyczne lubię :-)
Cudowna szarlotka! Prawdziwie jesienne ciacho :-)
taka szarlotka osłodzi każdą jesienną pluchę- pychotka