Jesienna szarlotka

I zawitała do nas jesień, jedni kochają tę porę roku, a inni pewnie ją nienawidzą ;). Ja zaliczam się do ty pierwszych, staram się dostrzegać w niej wiele pozytywnej energii :). Pierwszy dzień jesieni w Beskidach był zimny i deszczowy, postanowiłam przywitać ją pyszną ciepłą szarlotką, przyprawioną cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem.

Przepis o tyle mi się spodobał, że robi się go „w dwóch etapach”, najpierw ciasto „zagniatamy”, dzielimy na dwie części, jedną dajemy na spód, a do drugiej dolewamy mleko, by nabrało płynnej konsystencji, czy nie brzmi to ciekawie ;)?. A szarlotka jest wyborna, miękka, wilgotna z dużą ilością jabłek, polecam :).

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie, Justyna :).

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki

Ponadto:

  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • bułka tarta

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli jabłka mają mniej soku to można dać mniej)
  • cukier do smaku
  • przyprawy do smaku: cynamon, goździki, imbir, kardamon

Wykonanie:

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce.

W rondelku rozgrzać masło, przełożyć jabłka, dusić. W między czasie dodać cukier, przyprawy, należy dobrać do swojego smaku. Na koniec mąkę ziemniaczaną, pamiętajmy, aby jabłek za bardzo nie rozgotować ;). Masę ostudzić.

Ciasto:

Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać miękkie masło, utrzeć z masą jajeczną, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną część ciasta wyłożyć dno blaszki 24cm x 35cm. Ciasto jest dość plastyczne, lekko je obsypałam mąką, rozpłaszczyłam dłonią na blacie, przeniosłam na blaszkę i tam je dłońmi rozłożyłam po całości.

Następnie posypać spód garstką bułki tartej, wyłożyć przygotowaną masę jabłkową.

Drugą część ciasta, przełożyć do miski i porcjami dolewać mleko (temperatura pokojowa), miksować, ciasto ma mieć konsystencję gęściejszą niż na naleśniki. Rozłożyć porcjami po jabłkach i następnie łyżką wyrównać powierzchnię, całość ma być przykryta.

Piec w 180 st. C góra/dół, ok 50 minut.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Komentarzy: 14

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *