Jesienna szarlotka

dsc01375

Witam po długiej nieobecności ;), przychodzę z przepisem ,,jakby inaczej” na szarlotkę. Ciastem, które bardzo mi się kojarzy z jesienią i domem rodzinnym. Szarlotka została upieczona na życzenie mojego syna Maksymiliana, który jest wielkim wielbicielem tego ciasta :). Polecam do jesiennej herbatki lub kawy, pozdrawiam i do usłyszenia :).

* szklanka  250 ml

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ. 450
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 5 jajek (do ciasta dodałam tylko 4 żółtka i 1 całe jajko)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (można dać całą, jeśli lubicie słodsze ciasta)

Farsz jabłkowy:

  • 1.6 kg obranych już jabłek
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki kisielu cytrynowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotek (może być własnej roboty)

Wykonanie:

Można zacząć od przygotowania farszu :). Jabłka umyć i obrać ze skórki (swoje pocięłam na drobne talarki na szatkownicy). W garnku roztopić masełko, dodać jabłka,  cukier waniliowy, przyprawę do szarlotek. W odrobinie wody rozpuścić kisiel cytrynowy. Kiedy jabłka zaczynają być ,,delikatnie” miękkie (uważać by całkiem się nie rozgotowały), kisiel, całość zamieszać, po minucie wyłączyć. Odstawić do ostygnięcia.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, masło, wymieszać, wyjdzie coś w rodzaju ,,kruszonki”, dodać rozmącone żółtka z jednym całym jajkiem. Całość można potraktować mikserem lub wymieszać ręcznie (robiłam ręcznie).

Zawinąć folię i dać do zamrażalki na 20 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, ubijać na sztywny puch. Dodać do farszu jabłkowego, delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 24 x 36 wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (żeby ciasto się nie kleiło lekko otoczyłam w mące), następnie je dobrze ubić ręką do dna blaszki i nakłuć widelcem. Spód ciasta podpiekłam 15 minut w 180 st. C.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, następnie zetrzeć resztę ciasta. Piec kolejne ok. 40 lub 45 minut w piekarniku na 180 st. C.

Smacznego :)

dsc01382

dsc01381

Komentarzy: 10

Odpowiedz na „judikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *