Jagodzianki (Przepis III)

Jagodzianki

Potwierdzam, przepis jest rewelacyjny, czy najlepszy ze wszystkich znanych mi przepisów na jagodzianki, to rzecz gustu. Na pewno są warte upieczenia, ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie się nim pracuje. Po upieczeniu bułeczki są bardzo mięciutkie o delikatnym wnętrzu. Mój najstarszy synek jest w nich zakochany, w ciągu dnia zjadł aż cztery jagodzianki :-) i poprosił mnie już o kolejne pieczenie. To dowodzi, że przepis jest wart uwagi i zachęcam Was do wypróbowania, pozdrawiam serdecznie i do następnego wpisu ;).

Przepis znalazłam na blogu sweet dreams, a źródło przepisu pochodzi z tej strony klik klik.

Składniki:

  • 550 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 l jagód
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody (ja dodaję gorące mleko)

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia masła i serka. Przestudzić trochę i dodać jajka, roztrzepać widelcem.

Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn.

Ciasto wyrobić ręcznie, lub mikserem przez 5 – 7 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, ale nie należy zbyt dużo podsypywać mąki, wtedy jagodzianki będą puszyste i delikatne.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, formować z nich placuszki, na środku kłaść jagody, wymieszane z cukrem pudrem, zlepiać i układać złączeniem do dołu. Pozostawić na 20 minut do napuszenia.

Piec w 200 st. C przez około 15 – 20 minut. Wystudzić. Polukrować.

Smacznego :-).

Jagodzianki

Jagodzianki

wydrukuj przepis

Komentarzy: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *