Gorąca czekolada z pomarańczą

Czekolada na gorąco

Uwielbiam ten napój ponieważ ma w sobie coś magicznego, wzniosłego, potrafi nie tylko podnieść człowiekowi humor, ale również sprawia radość z samego spożywania go ;). Bardzo często przygotowuję gorącą czekoladę właśnie w okresie jesieni i zimy. Dla mnie to klasyk, który gorąco Wam polecam !:)

Życzę wszystkim udanego tygodnia :-).

 Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady (użyłam z Wedla)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • szczypta startej sparzonej skórki z pomarańczy

Wykonanie:

Pomarańczę umyć, zalać w rondelku wrzącą wodą, chwilę sparzyć, następnie zetrzeć na bardzo drobnej tarce skórkę z pomarańczy bez tej białej części, która daje goryczkę !. Ilość startej skórki ok. szczypty (powstałej pomarańczowej ,,mazi”).

Do rondelka wlać mleko, połamać na kostki czekoladę, dodać cukier puder i otartą skórkę pomarańczową. Na małym ogniu całość podgrzewamy mieszając.

Jak całość zacznie się ze sobą ładnie łączyć i mleko nabierze już tej właściwej gorącej temperatury (ja nie zagotowywałam), należy wziąć trzepaczkę jak do ,,rozbijania jajek”, i przez jeszcze dwie minuty dobrze naszą czekoladę porozbijać, pozbędziemy się drobnych kawałków czekolady, która się nie połączyła od razu z mlekiem, czekolada stanie się jednolita, jak również powstanie na niej fajna pianka.

Wyszło mi z tej porcji trzy mini filiżanki po 50 ml gorącej czekolady.

Smacznego :-)

Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

wydrukuj przepis

Komentarzy: 21

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *