Drożdżowe ciasto z jagodami

Z jagodami

Zamiast jagodzianek upiekłam fantastyczne ciasto drożdżowe z przepisu Tatter. Było wyśmienite, pulchne i wilgotne od owoców, zdecydowanie polecam !:).

Życzę udanego weekendu, oraz więcej słońca ;).

 Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki chlebowe (dałam pszennej)
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego

Farsz jagodowy:

  • 350 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Kruszonka:

  • 180 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 100 g masła roztopionego

Suche składniki zalać gorącym masłem i dobrze wymieszać ze sobą.

Ponadto:

  • białko do posmarowania

Wykonanie:

Na samym początku radzę zrobić sobie rozczyn, czyli rozkruszyć drożdże, dodać z 2 łyżki mleka ok. 2 łyżek mąki i 1 łyżeczka cukru, całość ma przypominać konsystencję gęstej śmietany, pozostawić na ok. 20 minut.

Mleko rozmieszałam razem z jajkiem.

Do mąki dać sól, wlać letnie mleko z jajkiem, wyrośnięte drożdże, cukier, wymieszać wszystko bardzo dokładnie, pod koniec wlać olej i wyrobić ciasto do uzyskania miękkiej i plastycznej konsystencji. Całość zostawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Blaszkę o wymiarach 40 x 35 cm, wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, wyłożyć ciasto. Pozostawić jeszcze na ok. 25 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i wysypać równo owoce po całości, posypać kruszonką.

Piec w 200 st. C, ok. 30 minut.

Smacznego :)

Komentarzy: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *