Drożdżowa babka z rodzynkami

Drożdżowa babka z rodzynkami

Wspaniała aromatyczna babka drożdżowa z dużą ilością rodzynek. Ciasto jest lekkie, a zarazem delikatne, rozpływające się w ustach. Jak kosztowałam ją ciepłą, miałam wrażenie, że przypomina mi w smaku co nieco ciasto pączkowe. Bardzo nam smakowała, gorąco polecam ten przepis :)!.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2/3 szklanki śmietanki słodkiej
  • 6 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • odrobina startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek, wcześniej sparzonych i osuszonych
  • szczypta soli

Ponadto:

  • lukier do polania
  • ziarna słonecznika w kolorowej posypce, do obsypania

Wykonanie:

Do śmietanki, pokruszyć drożdże, dać po 1 łyżce cukru i mąki, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do wysokiego naczynie wbić same żółtka (ja białka mrożę), wsypać cukier i utrzeć mikserem na biały puch. Połączyć z wyrośniętymi drożdżami, dodać szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, rodzynki, dobrze wymieszać. Następnie powoli wsypywać mąkę i wyrabiać, dodawać stopniowo roztopione i ochłodzone masło. Ciasto dobrze wyrobić, jest dość kleiste (nie dosypywać zbyt dużo maki, bo babka nie będzie już taka delikatna), więc praca z nim nie jest najłatwiejsza, ale za to smak wynagrodzi wszelki trud.

Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką formy na babkę. Włożyć ciasto do piekarnika włączonego na 50 st. C, pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut, następnie podnieść temperaturę na 180 – 190 st. C i piec ok. 45 minut (mi zajęło 35 minut, jak ciasto mi ładnie zbrązowiało, po 20 minutach pieczenia, nakryłam go folią aluminiową i piekłam dalej).

Po upieczeniu, babkę studzić na kratce kuchennej, jak tylko się ochłodzi, można polać lukrem i udekorować. Ładnie też wygląda posypana kandyzowaną skórką pomarańczową.

Wykonanie lukru np. szklanka cukru pudru, parę kropli soku z cytryny, ok. 2 – 3 łyżki wrzącego mleka, dobrze wymieszać (mleko oczywiście dolewać stopniowo, by uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję).

Smacznego :)

Drożdżowa babka z rodzynkami

Drożdżowa babka z rodzynkami

Komentarzy: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *