Czekoladowe z brzoskwiniami

Czekoladowe z brzoskwiniami

Ciasto jak najbardziej z „klasą” przez duże K :-). Już dawno tak nie delektowałam się smakiem ciasta czekoladowego. Każdy kęs to nowe doznanie, a to za sprawą dość dużej ilości owoców brzoskwini, które wkomponowały się znakomicie. Nawet w pracy przeszła mnie myśl, o chwili, kiedy wrócę do domu, zrobię sobie moją ulubioną kawę cynamonową i ukroję kawałek tego pysznego ciasta. Jednym słowem, ciacho rzuciło na mnie słodki urok ;-). Przepis pochodzi z blogu Przepisy na ciasto i desery (…), dodałam od siebie polewę czekoladową. Koniecznie musicie wypróbować, pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie :-).

 Składniki:

  • 24 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • puszka brzoskwiń

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 kostki czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła

Wszystko dałam do miski żaroodpornej, ułożyłam nad garnkiem z małą ilością wody i rozpuściłam nad parą. Garnek użyłam dość wysoki, gdy woda zaczęła się w nim gotować mocno, wyłączyłam i tak mieszając połączyłam składniki ze sobą.

Wykonanie:

Brzoskwinie: 3 połówki pokroić w paski, które ułożymy na wierzch ciasta. Resztę brzoskwiń kroimy w średnią kostkę, dać na sitko, by jeszcze je odsączyć z resztek syropu.

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.

Margarynę utrzeć mikserem, wsypać porcjami cukier, z miksować. Następnie wbić jajka i utrzeć dobrze mikserem z całością. Dodać porcjami naszą mieszankę:, mąkę, proszek i kakao. Całość zmiksować. Na koniec dać trzy łyżki letniego mleka, również połączyć mikserem z całą resztą. Już na sam koniec wrzucamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy z ciastem za pomocą łyżki.

Tortownicę o średnicy 24 cm, wysmarować dobrze margaryną i wysypać bułką tartą. przełożyć ciasto, na wierzch poukładać kawałki brzoskwiń, pokrojone w paski. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. na 50 minut, u mnie trwało to 1 godzinę (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło).

Już chłodne lub letnie ;), polać polewą czekoladową, wedle uznania :-).

Smacznego :-)

Czekoladowe z brzoskwiniami

Czekoladowe z brzoskwiniami

Czekoladowe z brzoskwiniami

Czekoladowe z brzoskwiniami

wydrukuj przepis

Komentarzy: 15

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *