Crostata, czyli kruche ciasto z owocami

Crostata, czyli kruche ciasto z owocami

Przepyszne ciasto, pełne smakowitych sezonowych owoców ;). Przepis zobaczyłam na blogu u Zen.ona i zgadzam się w zupełności z jej opisem cyt. ,, Krucha, wilgotna, owocowa, słodko – kwaśna zmysłowa … dopieszcza chrupkością, nęci łatwością wykonania”. Ciasto robi się błyskawicznie, pięknie pachnie ;). Kroiłam jeszcze ciepłe, ponieważ nie mogłam się doczekać chwili, kiedy skosztuję chociaż kęsa :))). Gorąco Wam polecam !:).

Składniki:

  • 125 miękkiego masła,
  • 3 łyżki zwykłego cukru,
  • 1 jajko,
  • 200 g (półtorej szklanki) mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 20-25 dag truskawek lub malin
  • 20 – 25 dag borówek amerykańskich
  • 1 obrana i pokrojona na plastry brzoskwinia
  • 2 -3 łyżki cukru, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta, trochę cukru do posypania

Wykonanie:

Zacząć od przygotowania ciasta:

masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując wszystko przez chwilkę na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Odłożyć niepotrzebny już mikser i rękami połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli jeszcze nie ma mocno zwartej struktury dodać 1-2 łyżki mąki, przełożyć na blat i kilka razy zagnieść, po czym włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć, by zrobił się gruby placuszek i chłodzić w lodówce przez godzinę.

Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi), zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środek ciasta położyć kupkę owoców i poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności – ważne jest to, by zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz.

Rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec 35 minut.

Smacznego :)

Crostata

Crostata

Crostata

Crostata

Crostata

wydrukuj przepis

Komentarzy: 17

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *