Cranberry Noel ciastka z żurawiną

Cranberry Noel – ciastka z żurawiną

Nie będę się rozpisywać na ich temat, napiszę krótko ;). Ciastka są przepyszne, uwielbiam żurawinę i orzechy, mogłabym je jeść garściami :))). Jeśli je nie próbowaliście, radzę to zrobić !:). Przepis zaczerpnęłam z blogu Słodki blog.

Ściskam mocno i do usłyszenia … Justyna :).

Składniki:

  • 225g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru (dałam puder, jeśli chcecie słodsze to można dać ok. 3/4 szklanki)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • 100 g wiórków kokosowych do obtaczania

Wykonanie:

Ubić masło z cukrem na jasną, puszysta masę. Dodać mleko, wanilię i sól. Zmiksować razem. Stopniowo
dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Orzechy grubo posiekać i razem z żurawiną wmieszać do ciasta.
Uformować dwa wałki o długości około 30cm. Oba posmarować wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny (u mnie całą noc).

Po tym czasie pokroić wałki na plastry o grubości 4mm.Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200°C (piekłam na 180 st. C) przez ok. 10 -12 minut. Brzegi ciasteczek powinny być zarumienione.

* Zwijałam ciasto wałeczki, ale cieniej, by wyszły mi drobniejsze ciasteczka, ilość ok. 100.

Smacznego :)

Komentarzy: 14

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *