Ciasto ze słonecznikiem

DSC00421

Ciasto, które podbiło moje serce w miesiącach sierpień, wrzesień, piekłam go kilkakrotnie. Uwielbiam, kruche spody, przełamane dżemem, doprawione słodkością ;). Puch z bitej śmietany, połączony z uprażonym słonecznikiem komponuje się idealnie. To ciasto to rozpusta ,,w biały dzień”, mam na myśli ilość kalorii. Ale dlatego smaku, zapomniałam o zdrowym odżywianiu i dałam się porwać na małe szaleństwo, bo na jednym kawałku oczywiście się nie kończyło :). Do kawy jest to ciasto idealne, gorąco Wam polecam.

Przepis dostałam od mojej cioci Broni, za który bardzo dziękuję :). Dołożyłam jedynie dżem z żurawiną i żelatynę do bitej śmietany.

Pozdrawiam Wszystkich i do kolejnego wpisu, Justyna :).

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej (typ. 450)
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 l śmietany kremówki 30 %
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • ok. 5 – 6 łyżek gorącej wody
  • cukier puder do smaku (u mnie ok. 3 – 4 łyżek)

Ponadto:

  • 1 op. krówki (u mnie z Gostynia)
  • 1 op. słonecznika (należy go uprażyć)
  • 1 słoiczek żurawiny (dżem)

Wykonanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja najpierw łączę mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodaje tłuszcz, siekam, na koniec wlewam rozmącone żółtka. Należy ciasto kruche szybko zagnieść, podzielić na dwa placki.

Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temp. 180 st. C, góra/dół, u mnie ok. 20 minut, na złoty kolor. Uwaga! ciasto jest bardzo kruche, źle się wyciąga, bo się kruszy. Ja piekę na dwóch oddzielnych blaszkach. W jednej blaszce zostawiam już ciasto jako spód, drugi placek staram się unosząc papier , by się ,,sunęło”  na kolejną warstwę ;).

Masa: Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy na sztywno, w trakcie dodaję cukier puder, sprawdzam smak czy mi odpowiada. Na sam koniec dodaję żelatynę (zalewam ją w szklance odrobina gorącej wody, tak by ją przykryło, mieszam cały czas do rozpuszczenia, zostawiam do lekkiego ostygnięcia, musi pozostać płynna !. Następnie dodaję do żelatyny kilka łyżek ubitej śmietany, szybko mieszam, dodaję do całości, mikserem na szybkich obrotach łączę. W ten sposób, nie robią mi się żadne grudki.

Na dolny placek upieczony i ochłodzony, smarujemy masą korówkową, nakładamy kolejny placek, następnie smaruję dżemem z żurawiny (lub inny ulubiony, byle nie za słodki!). Teraz nakładamy masę z bitej śmietany i posypujemy uprażonym wcześniej słonecznikiem.

Smacznego :)

DSC00424

DSC00428

Komentarzy: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *