Ciasto z wiśniami dwukolorowe

DSC00222

Bardzo efektowne ciasto, które fajnie się prezentuje i do tego świetnie smakuje. Jest proste wykonaniu, jego urok polega na przygotowaniu dwóch biszkoptów o różnej barwie. Masa pewnie wszystkim znana ;), ja użyłam do niej galaretek wiśniowych i wiśni z własnego kompotu. Polecam eksperymentować z innymi owocami. Myślę, że na sezon letni jak znalazł do pysznej kawy :).

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i do następnego wpisu, Justyna :).

Składniki na biszkopt biały:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu

Białka ubić ze szczyptą soli na na sztywno.

Żółtka wymieszać z olejem, octem, proszkiem do pieczenia za pomocą łyżki. Następnie dodać do ubitych białek, całość miksować na jednolita masę.

Pod koniec dodać przesianą mąkę i wymieszać już ręcznie.

Piec w blaszce o wymiarach 24×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 180 st. C, ok. 30 minut.

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu

Białka ubić ze szczyptą soli na na sztywno.

Żółtka wymieszać z olejem, octem, proszkiem do pieczenia za pomocą łyżki. Następnie dodać do ubitych białek, całość miksować na jednolita masę.

Pod koniec dodać przesianą mąkę z kakao i wymieszać już ręcznie.

Piec w blaszce o wymiarach 24×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 180 st. C, ok. 30 minut.

Masa wiśniowa:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki soku z wiśni (u mnie własnej roboty)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka wiśni (u mnie ze słoiczka)
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)

Wodę z sokiem zagotować, następnie wymieszać galaretki we wrzątku. Ostudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać już tężejącą galaretkę, całość zmiksować, dosłodzić do smaku.

Trochę masy odłożyć na wierzch ciasta i tu dodałam wydrylowane wiśnie, całość wymieszałam.

Wykonanie ciasta:

Dwa upieczone biszkopty, biały i ciemny, ostudzić i przekroić każdy na dwie części.

Przekładałam ciasto na przemian masą, raz ciemne, raz jasne, kolorystykę jaką wybierzecie zależy od was. Na koniec wyłożyłam masę odłożoną z wiśniami.

Ciasto należy trzymać w lodówce.

Smacznego :)

DSC00234

DSC00229

DSC00245

 

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *