Ciasto z mlecznym budyniem i borówkami

Z borówkami

To wspaniałe ciasto piekłam już jakiś czas temu, dziś dzielę się z Wami swoją opinią ;). Przepis jest godny zainteresowania, dla wszystkich którzy kochają smak mleka w proszku, ponieważ jest dość mocno wyczuwalny w budyniu. I moim zdaniem świetnie komponuje się ze smakiem dodanych owoców. Jest też małe ale ;), następnym razem dam go jednak mniej do mleka niż podaje przepis, chodź bardzo go lubię, to jednak jego smak dominował mi nad borówkami, a zdecydowanie wolę równowagę w tej „materii” :-). Ogólnie mówiąc czy pisząc ;), jestem miłośniczką ciast kruchych z owocami i ta propozycja również mi smakowała.

Przepis znalazłam na blogu Bake&Taste, wcześniej podała go Wiosenka z blogu Eksplozja Smaku, cytuję za blogerkami.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :-).

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 300 g masła / margaryny (można pół/ na pół)
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i zmieszać aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3.

Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blachę (25/36 cm), wstawić do lodówki (np. na 1 lub 2 godziny). Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Składniki na budyń:

  •  600 ml mleka
  • 16 łyżek mleka w proszku (u mnie pełne, następnym razem dałabym 10)
  • 6-12 łyżek cukru (5 -6 w zupełności wystarczy)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 3 pełne)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.

* Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!

Dodatkowo:

  • 500 g borówek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni – ja piekłam w 160 przy termoobiegu. Wyjąć blachę z lodówki i wyłożyć na ciasto budyń. Następnie wysypać borówki, a na koniec zetrzeć na nie kawałek ciasta, którym był w zamrażalniku.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut (lub nawet trochę krócej w zależności od piekarnika) – aż wierzch się ładnie zarumieni.

Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Z borówkami

Z borówkami

Z borówkami

Komentarzy: 14

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *