Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych

Ciasto z gruszkami

Ciasto znalazłam na blogu domowe wypieki i cytuję przepis za autorką, zauroczyło mnie w nim jego wygląd oraz skład. Czytając w tytule ,,ciasto gruszkowe, orzechy laskowe”, pomyślałam sobie, to musi być pyszne :-). Upiekłam według podanych wskazówek, niestety ciasto nie wyszło mi puszyste jak u autorki, bardziej zbite w kierunku do zakalca, gruszki były dla mnie za mdłe, czegoś mi w nich brakowało, więc skrapiałam je sobie sokiem z cytryny. To moje skromne zdanie na ten temat ;-), natomiast mój M był zachwycony, jak również koleżanka z pracy, oboje twierdzili, że ciasto jest naprawdę pyszne. Dowodzi to jednego, że każdy z nas ma inne preferencje smakowe, co w sumie jest dość pozytywne ;-). Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie !:).

Ciasto:

  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 450g pokrojonych w kostkę gruszek

Kruszonka:

  • 60g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 100g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę. Następnie dodać jajka cały czas miksując. Kiedy masa dokładnie się połączy ze sobą dodajemy śmietanę.

Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia całość miksujemy.

Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść. Orzechy laskowe przekroić na mniejsze kawałeczki. Wsypać do gotowej kruszonki i wymieszać.

Przygotować tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód nakładamy połowę masy. Następnie posypujemy 1/2 kruszonki i dodajemy gruszki. Na gruszki wykładamy resztę ciasta oraz pozostałą kruszonkę.

Piec w 180 stopniach 1godzinę i 20 minut.

Smacznego :-)

Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

wydrukuj przepis

Komentarzy: 15

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *