Ciasto Łaciate
Piękne efektowne ciasto, które prześlicznie prezentuje się na paterze, ale również zachwyca swoim smakiem. Ciasto ciemne i białe tworzy ciekawy łaciaty wzór, a masa serowa, dodaje ciastu dodatkowego wyjątkowego smaku. Całość wieńczy czekolada w dwóch kolorach. Gorąco Wam polecam do wypróbowania, nie ma w tym wypieku nic skomplikowanego, a bardzo nam smakowało :). Przepis pochodzi od przemiłej blogerki Marioli, która piecze wspaniałe ciasta, cytuję recepturę z jej bloga Domowe ciasta i obiady.
Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających, Justyna ;).
Składniki na ciasto jasne:
- 6 białek
- 200 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
Składniki na ciasto ciemne:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Składniki na masę z sera gotowanego:
- 1 kg sera białego (zmielonego)
- 1 szklanka cukru (ew. do smaku dodać więcej)
- 6 żółtek
- 3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g masła lub margaryny
Ser, masło, cukier, żółtka (ja żółtka dodaję na końcu, zmiksowane z mąką i mlekiem) wkładamy do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
?Mąkę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, gotować kilka minut całość, aż masa zgęstnieje.
Ponadto do dekoracji:
- czekolada deserowa
- 3/4 czekolady mlecznej
- mleko do roztapiania czekolady (wlewałam po ok. 30 ml, lub dolewałam na wyczucie)
- biała czekolada
Rozpuściłam obie ciemne czekolady (deserową i mleczną) w kąpieli wodnej, wylałam na ciasto, już lekko odparowaną. Osobno rozpuściłam białą, nakładałam ją ,,kępkami ” po cieście i mieszałam z ciemna za pomocom wykałaczki, robić wzory.
Wykonanie:
Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Najpierw wykładamy ciasto ciemne po łyżce, obok białe i tak na przemian. Następnie na ciasto białe kładziemy łyżkę ciemnego, a na ciemne białe. Wierzch lekko wyrównujemy łyżką i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (u mnie 35 minut), w 180 st C do suchego patyczka.
Jak ciasto przestygnie, przekroić na trzy blaty. Na spód ciasta wlewamy połowę ciepłej masy serowej (szybko tężeje, najlepiej robić zaraz po jej ugotowaniu), kolejna warstwa ciasta, masa serowa, ciasto i dekoracja wedle uznania.
Smacznego: )
pięknie wygląda
Ślicznie wygląda to ciacho, robi wrażenie pracochłonnego:-) Podziwiam:-) ostatnio rozleniwiłam się w pieczeniu, prowadząc firmę trudno jest na znalezienie czasu żeby móc oddać się pieczeniu więc kupuję gotowe w pobliskiej cukierni ale to ciasto jest warte upieczenia:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
Bardzo interesujące:)
Mistrzowskie ciasto!
Dziękuję za odwiedziny Kochane i pozostawione komentarze ;).
Nisia.83, hej, ciasta z dobrej cukierni też są pyszne, ale nie zamieniłabym za nie domowych wypieków, myślę, że smakuję inaczej, ponieważ wkładamy wiele serca by je zrobić, pozdrawiam cieplutko :).
Faktycznie zachwyca wyglądem! Zapisuję i zrobię na pewno :)
Pięknie Ci wyszło- a jak fajnie podkręciłaś efekt „łaciatki” polewą:)) Super! Cieszę się, że przepis się przydał:) Pozdrawiam serdecznie:)
Robi wrażenie, pysznie wygląda, a jak musi smakować :) Pozdrawiam
Przepiękne ciasto Justynko! jejku zjadłabym takie śliczne i pyszne ciasto.
Pozdrawiam serdecznie
jakie śliczne, nie mogę się nadziwić Justynko jak pięknie zawsze się prezentują te Twoje ciasta-zazdraszczam:)
Dziewczyny jesteście przemiłe, dziękuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam bardzo cieplutko :).
…po prostu śliczne! :D
…po prostu musiałem publicznie wyrazić swój zachwyt;)
Ależ ono jest śliczne! No wygląda po prostu cudownie :)
Dziękuję za miłe słowa i polecam przepis do wypróbowania, pozdrawiam Wszystkich serdecznie :).
Piękne takie łaciate-jestem pod wrażeniem! :-)
Świetnie się prezentuje. Może i się na nie skuszę :)