Leśny mech :)

Leśny mech

Ciasto, które zachwyca swoim kolorem i smakiem. Nazwa jest nawet trafna do wyglądu ;), ale zamiast mchu zawiera szpinak. A jak smakuje ? Wspaniale :). Osobiście wyczuwałam bardzo subtelny posmak szpinaku. Następnym razem dodam cukier waniliowy, powinno świetnie zagrać z całością. Przepis dostałam od kuzynki, która korzystała z tej strony klik klik (cyt. za autorką, z moimi małymi zmianami).

Pozdrawiam i do następnego wpisu :)

Składniki na ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy (dałam jeden)
  • cukier wanilinowy
  • owoce granatu do ozdoby (dałam truskawki)
  • 250 g serka mascarpone (moja modyfikacja)
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.

Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do „suchego patyczka” w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.

Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na koniec dodałam mascarpone i lekko wymieszałam z całością.

Na ciasto wyłożyć masę, dodałam owoce (przekrojone truskawki), posypać okruszkami ciasta. Można obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.

Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24×35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do ok. 1,5 godziny.

Smacznego :)

Komentarzy: 19

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *