Ciasto kokosowo cytrynowe
To ciasto jest moim nowym smakowym odkryciem, które bardzo mnie pozytywnie zaskoczyło. Biszkopt jest jak puszek, masa pomiędzy nim, jest jak poezja … delikatna, nie za słodka, z wyczuwalnym smakiem kokosu. Nie jestem aż takim miłośnikiem ciast kokosowych jak mój Mąż, ale to ciasto podbiło moje serce i podniebienie, od pierwszego kęsa zakochałam się w nim :). Za ten wspaniały przepis dziękuje mojej cioci Gieni. Gorąco polecam !:).
A może komuś uda się jeszcze upiec to przepyszne ciasto do niedzielnej kawki ?:) Życzę Wszystkim miłego weekendu :).
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (dałam takie ,,solidne” ½ szklanki)
- ½ szklanki maki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać z całością łyżką.
Piec ok. 30 minut w 190 st. C.
Składniki na masę:
- 300 g wiórków kokosowych (tych grubszych)
- ½ litra kefiru
- ½ litra śmietany kremówki 30 %
- 2 galaretki cytrynowe
- 7 – 8 łyżek cukru pudru
300 g wiórków zalać kefirem na 30 minut, u mnie stały dwie godziny.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, schłodzić i użyć je jak będą już tężeć, w 80 %, czyli jeszcze nie za gęsta, ale też nie za bardzo płynna.
Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką, wszystko nadal miksować, na koniec dodać wiórka, które ja również wymieszałam delikatnie mikserem. Masa jest gotowa do przełożenia. Jeśli jest jeszcze lekko za rzadka chwilkę odczekać, zanim przełoży się na biszkopt.
Ponadto:
- 100 g wiórków kokosowych do dekoracji
Wykonanie całości:
Zimny biszkopt należy przekroić na pół, w tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej.
Na spód ciasta rozlewamy większą połowę masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. ¼ część masy z całości. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.
Pozostawić ciasto na parę godzin, by dobrze stężało.
Smacznego :)
Twoje ciasto wyglada jak z krainy Krolowej Sniegu : ) piekne!
Świetny, prosty przepis. Bardzo mi się podoba :)
bardzo ciekway przepis :-) wyglada na lekkie
Ale kusisz kobieto tymi ciastami! Kolejna przepyszna propozycja :)
mmmm…. taki kokosowy puch…. podzielam zamiłowanie Męża do kokosowych smaków :)
Czekałam na nie od poprzedniego wpisu! :) Koniecznie je muszę zrobić, tylko poczekam na jakąś ważną okazję. :)
Ciasto przepięknie się prezentuje,super…pozdrawiam:)
Wygląda tak lekko i puszyście :))
Wiesz, wygląda cudownie! Tak lekko, puszyście i pysznie:) Ja jestem wielbicielką kokosowych ciast , cytrynowych też, więc to połaczenie z pewnością by mi posmakowało i tak jak!:))
Pozdrawiam:)
uwielbiam takie ciacha ;)
Oj jakie piekne!
Wyglada bardzo zimowo..
Powinno nazywac sie Sniezynka:D
Pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję Wszystkim za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))
Kolejne apetyczne ciacho! Super zdjęcie, te wiórki kokosowe wyglądają jak świeży śnieg. Oj mam nadzieje, że nie zwiastują one nadchodzącej zimy !
Wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje:)
Ciekawy ten przepis, muszę go wypróbować.
Pozdrawiam:)
przepiekne ciasto Ci wyszlo:).pozdrawiam
Wyglada obłędnie! ;]
Bardzo lekko i puszyście wygląda. Prześlicznie :)
pięknie wygląda ja bardzo lubię kokosowe wypieki…;)
Jeszcze raz dzięiękuję Wam za te miłe komentarze :), pozdrawiam :))
Powinnaś otworzyć cukiernię internetową- byłabym pierwsza w kolejce;)
Bardzo ciekawe połączenie smakowe! Zdjęcia jak zwykle piękne!
NEMISIEK: Bardzo się cieszę, że wypieki cieszą się taką popularnością ;), pozdrawiam :))
DAGMARA_65: Bardzo dziękuję :), pozdrawiam :))
wyglada tak delikatnie jak puszek:) mmm… marzy mi sie takie ciacho:)
KULINARNESPOTKANIA: Jest takie właśnie … ,,jak puszek”, bardzo zachęcam do wypróbowania … :), pozdrawiam :))
Oj, to ciasto napewno by mi bardzo smakowało. wygląda tak puszyście i apetycznie. Mmmm
MAGDI29: Dzięki :), jest naprawdę pyszne, pozdrawiam :))
ideał.
BARBARKA95: Jest naprawdę pyszne, polecam !:), pozdrawiam :))
KOKOS,KREMÓWKA I BISZKOPT ==TO MUSI SMAKOWAĆ
LUTKA40: To ciasto jest mega smakowite … polecam !:), pozdrawiam :))
Tak jakoś sympatycznie i zachęcająco wygląda. Nie sposób go pominąć ;]
Dzisiaj zrobiłam ciacho :) Ogólnie bardzo dobre ale ja osobiście zmieniłabym może kefir na mleko. Kefir daje trochę kwaśny smak, galaretka cytrynowa też więc jak dla mnie trochę za dużo tego. Ale zobaczymy jak trochę „przejdzie” i jak ocenią go jutro goście.
Kalina00, sama jestem ciekawa tej zamiany, mleko zamiast kefiru :-), w podanej wersji ciasto bardzo mi smakowało, zwłaszcza w lecie, było dość orzeźwiające, w zimę preferuję również bardziej słodsze wersje , pozdrawiam serdecznie :-).
WIÓRKÓW a nie WIÓREK!!! to nie wiewiórki ;)
Przekręcanie wyrazów to mój znak rozpoznawczy ;-), dziękuję za spostrzegawczość, pozdrawiam serdecznie :-).
CIASTO JEST PRZEPYSZNE ZROBIŁAM NA BOŻE NARODZENIE – WSZYSTKIM B. SMAKOWAŁO. POZDRAWIAM
Gość: DANA, cmpc015-183.cnet2.gawex.pl, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :-).
Te wiórki to razem z kefirem dodać czy odcedzić z kefiru?
Gość: Mama, 31.183.126.25*, dodać razem z kefirem, pozdrawiam :-).
Muszę je zrobić!!! Tydzień temu robiłam Mleczna kanapkę z Twoich przepisów i muszę przyznać że zrobiło furorę:) Uwielbiam piec a patrząc na Twoje dzieła aż żałuje że muszę pracować, inaczej piekłabym codziennie:P
Powiedz proszę w blaszcze o jakich wymiarach najlepiej je zrobić?
Pozdrawiam
Gość: Entliczka, dwk1.neoplus.adsl.tpnet.pl bardzo się cieszę, że przepisy się udają. Co do blaszki użyłam 25 x 36 cm, pozdrawiam serdecznie :-).
Dziękuję:*
Witam, czy zamiast kefiru można dodać jogurt naturalny ?
Gość: PannaAnna, eja80.neoplus.adsl.tpnet.pl oczywiście, pozdrawiam serdecznie :).
zrobiłam :)) ciasto bardzo smaczne; kefir zastąpiłam jogurtem naturalnym
Ja mam problem z biszkoptem. Czy można wszystko robić mikserem, a tylko końcówkę tzn. dodana mąkę mieszać delikatnie ręcznie????? Dziękuje za podpowiedź. Ciasto bardzo przydałoby mi sie na Dz.Matki. Żałuję, że tak późno trafiłam na Twojego bloga. :)
Pozdrawiam serdecznie
Witam, generalnie jak mąkę dodaje się do ubitych białek z cukrem i żółtkami, powinno się wymieszać ręcznie, by ,,puch” nie opadł. Natomiast białka z cukrem ubijamy mikserem, żółtka po dodaniu również, pozdrawiam serdecznie :).
Upiekłam . Na spód ciasta dałam brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę,reszta jak w przepisie.Wyglądało i smakowało obłędnie. Pozdrawiam, Alicja
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie :).