Ciasto Chałwowe

DSC00674

Witam Nowy Rok 2016 na blogu tym wspaniały ciastem, które królowało u nas na Sylwestra. Jest naprawdę pyszne i już parę osób prosiło mnie o jego przepis, to mówi już samo za siebie :). Prezentuje się obłędnie, masy w tym cieście to sama rozpusta, delicje cudownie nadają delikatnie kwaśno – słodki posmak. Jednym słowem perełka wśród wypieków ;). Przepis zaczerpnęłam z vlogu od Aggie.

Życzę w tym Nowym Roku Wam i sobie wspaniałych wypieków, aby jak najwięcej z nich się udawały ;) i cieszyły nasze zmysły i oczy. I to co w życiu najważniejsze według mnie to zdrowia i miłości naszych bliskich. Pozdrawiam serdecznie Wszystkich, którzy zaglądają na bloga :). Ja jeszcze życzę sobie bym znalazła czas na bardziej regularne blogowanie. Co w moim przypadku na prawdę nie jest takie proste ;), bo od zeszłego roku zaczęłam kolejne studia to już moje czwarte, wcześniejsze oczywiście skończyłam. Uwielbiam być aktywna i to chyba na wielu płaszczyznach swojego ,,życia” :). Jeszcze raz ściskam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Justyna.

Ps. Koniecznie upieczcie to ciasto, jest przepyszne !!! :).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników upiec 2 osobne biszkopty (podane produkty są na jeden biszkopt).

Czyli tradycyjnie, ubijamy najpierw same białka, dodajemy stopniowo cukier – ubijamy, następnie żółtka – ubijamy, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i tu już mieszamy ręcznie np. za pomocą łyżki lub łopatki do ciasta (żeby masa nie straciła swojej puszystości).

Masa czekoladowa:

  • 3 jajka ubić na pianę (na parze)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1łyżeczka kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (50 g)
  • 200 g masła
  • 50 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Jajka ubijamy na parze (ustawiamy garnek z wodą, na niego dopasowujemy kolejny garnek lub miskę metalową lub szklaną) dodajemy cukier i miksujemy ciągle na średnich obrotach lub wedle uznania ;), na tzw. ,,puch”. Pod koniec dodajemy kakao – miksujemy, następnie połamaną czekoladę i tu już mieszałam łyżką do rozpuszczenia (ew. pod koniec można delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników, wedle uznania).  Masę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia!.

Na sam koniec ucieramy masło i dodajemy stopniowo do niego po łyżce masy czekoladowej, wszystko miksujemy na jednolity krem.

Masa chałwowa:

  • 3/4 szklanki mleka (zagotować)
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy (dałam 250 g)
  • 1 kostka masła

4 żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wlać 1/4 zimnego mleka i wymieszać dobrze.

3/4 szklanki mleka zagotować i wlać naszą jajeczną mieszankę, gotować jak budyń. Całość wystudzić !

Masło utrzeć z chałwą, a następnie dodawać po łyżce naszego budyniu, miksować do uzyskania jednolitej masy.

Ponadto:

  • duża paczka delicji wiśniowych (lub inny smak, mogą też być bezy)

Końcowe wykonanie:

Biszkopt, masa czekoladowa, delicje lub bezy, masa chałwowa ( można parę łyżek zostawić dom posmarowania górnej części biszkoptu), biszkopt, polewa czekoladowa.

Smacznego:)

DSC00667

DSC00672

Komentarzy: 14

  • Ale to ciasto pysznie wygląda. Porywam kawałek :-)

  • ciasto wygląda wspaniale!!! A że mam mnóstwo chałwy na stanie to z pewnością przepis wypróbuje.
    Wszystkiego dobrego w nowym roku!!!! Buziaki

  • Piękne to ciasto Justynko. Chciałabym spróbować choć kawałeczek.
    Cudnie i smacznie się prezentuje.
    Buziaki :*

  • Kusisz, kusisz, fantastyczne ciacho! :) Pozdrawiam

  • Chalwa bardzo kojarzy mi sie ze Swietami i dziecinstwem wowczas byl to frykas nad frykasy! Dlatego od tej pory ciasto chalwowe bedzie stalym elementem moich swiatecznych wypiekow.

  • Na jak duzej blaszce to ciasto bylo pieczone? A biszkopt ile czasu i w jakiej temp?

    • Witam, blaszka to rozmiar ok. 24×35 cm, biszkopt piekę w 170 st. C, ok. 35 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy jest suchy. Pozdrawiam :*.

      • Jeszcze pytanie co na sam wierzch.na zdjęciu nie widze polewy czekoladowej, tylko jakies smakowite ruloniki z czekolady:-) jest tam tez masa chalwowa? Wyglada wszystko bosko,chciałabym byc w miare blisko wzorca.

        • Z tego co pamiętam, to ciasto polałam roztopioną białą czekoladą, pokruszyłam na to chałwę i starłam mleczną czekoladę (czekoladę tarłam obieraczką do jarzyn, dlatego jest tak fajnie pozwijana). Można oczywiście znaleźć własny sposób na dekorację, pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku. To ciasto jest przepyszne :*

          • Fajnie, dziękuję za wszystkie podpowiedzi.bardzo mi się podoba i dzisiaj podejmę wyzwanie :-) dam znac,co i jak ;-)

  • Hej! Jestem w trakcie realizacji przepisu ale chyba nie doczytałam bo zmiksowalam ten puch jajeczny a po dodaniu czekolady znów zmiksowalam i cały puch opadł chyba nie powinien? PS. Czy ten budyń jajeczny ma być taki rzadki?

Odpowiedz na „UlaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *