Ciasto Chałwowe

DSC00674

Witam Nowy Rok 2016 na blogu tym wspaniały ciastem, które królowało u nas na Sylwestra. Jest naprawdę pyszne i już parę osób prosiło mnie o jego przepis, to mówi już samo za siebie :). Prezentuje się obłędnie, masy w tym cieście to sama rozpusta, delicje cudownie nadają delikatnie kwaśno – słodki posmak. Jednym słowem perełka wśród wypieków ;). Przepis zaczerpnęłam z vlogu od Aggie.

Życzę w tym Nowym Roku Wam i sobie wspaniałych wypieków, aby jak najwięcej z nich się udawały ;) i cieszyły nasze zmysły i oczy. I to co w życiu najważniejsze według mnie to zdrowia i miłości naszych bliskich. Pozdrawiam serdecznie Wszystkich, którzy zaglądają na bloga :). Ja jeszcze życzę sobie bym znalazła czas na bardziej regularne blogowanie. Co w moim przypadku na prawdę nie jest takie proste ;), bo od zeszłego roku zaczęłam kolejne studia to już moje czwarte, wcześniejsze oczywiście skończyłam. Uwielbiam być aktywna i to chyba na wielu płaszczyznach swojego ,,życia” :). Jeszcze raz ściskam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Justyna.

Ps. Koniecznie upieczcie to ciasto, jest przepyszne !!! :).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników upiec 2 osobne biszkopty (podane produkty są na jeden biszkopt).

Czyli tradycyjnie, ubijamy najpierw same białka, dodajemy stopniowo cukier – ubijamy, następnie żółtka – ubijamy, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i tu już mieszamy ręcznie np. za pomocą łyżki lub łopatki do ciasta (żeby masa nie straciła swojej puszystości).

Masa czekoladowa:

  • 3 jajka ubić na pianę (na parze)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1łyżeczka kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (50 g)
  • 200 g masła
  • 50 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Jajka ubijamy na parze (ustawiamy garnek z wodą, na niego dopasowujemy kolejny garnek lub miskę metalową lub szklaną) dodajemy cukier i miksujemy ciągle na średnich obrotach lub wedle uznania ;), na tzw. ,,puch”. Pod koniec dodajemy kakao – miksujemy, następnie połamaną czekoladę i tu już mieszałam łyżką do rozpuszczenia (ew. pod koniec można delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników, wedle uznania).  Masę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia!.

Na sam koniec ucieramy masło i dodajemy stopniowo do niego po łyżce masy czekoladowej, wszystko miksujemy na jednolity krem.

Masa chałwowa:

  • 3/4 szklanki mleka (zagotować)
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy (dałam 250 g)
  • 1 kostka masła

4 żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wlać 1/4 zimnego mleka i wymieszać dobrze.

3/4 szklanki mleka zagotować i wlać naszą jajeczną mieszankę, gotować jak budyń. Całość wystudzić !

Masło utrzeć z chałwą, a następnie dodawać po łyżce naszego budyniu, miksować do uzyskania jednolitej masy.

Ponadto:

  • duża paczka delicji wiśniowych (lub inny smak, mogą też być bezy)

Końcowe wykonanie:

Biszkopt, masa czekoladowa, delicje lub bezy, masa chałwowa ( można parę łyżek zostawić dom posmarowania górnej części biszkoptu), biszkopt, polewa czekoladowa.

Smacznego:)

DSC00667

DSC00672

Komentarzy: 14

  • Ale to ciasto pysznie wygląda. Porywam kawałek :-)

  • ciasto wygląda wspaniale!!! A że mam mnóstwo chałwy na stanie to z pewnością przepis wypróbuje.
    Wszystkiego dobrego w nowym roku!!!! Buziaki

  • Piękne to ciasto Justynko. Chciałabym spróbować choć kawałeczek.
    Cudnie i smacznie się prezentuje.
    Buziaki :*

  • Kusisz, kusisz, fantastyczne ciacho! :) Pozdrawiam

  • Chalwa bardzo kojarzy mi sie ze Swietami i dziecinstwem wowczas byl to frykas nad frykasy! Dlatego od tej pory ciasto chalwowe bedzie stalym elementem moich swiatecznych wypiekow.

  • Na jak duzej blaszce to ciasto bylo pieczone? A biszkopt ile czasu i w jakiej temp?

    • Witam, blaszka to rozmiar ok. 24×35 cm, biszkopt piekę w 170 st. C, ok. 35 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy jest suchy. Pozdrawiam :*.

      • Jeszcze pytanie co na sam wierzch.na zdjęciu nie widze polewy czekoladowej, tylko jakies smakowite ruloniki z czekolady:-) jest tam tez masa chalwowa? Wyglada wszystko bosko,chciałabym byc w miare blisko wzorca.

        • Z tego co pamiętam, to ciasto polałam roztopioną białą czekoladą, pokruszyłam na to chałwę i starłam mleczną czekoladę (czekoladę tarłam obieraczką do jarzyn, dlatego jest tak fajnie pozwijana). Można oczywiście znaleźć własny sposób na dekorację, pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku. To ciasto jest przepyszne :*

          • Fajnie, dziękuję za wszystkie podpowiedzi.bardzo mi się podoba i dzisiaj podejmę wyzwanie :-) dam znac,co i jak ;-)

  • Hej! Jestem w trakcie realizacji przepisu ale chyba nie doczytałam bo zmiksowalam ten puch jajeczny a po dodaniu czekolady znów zmiksowalam i cały puch opadł chyba nie powinien? PS. Czy ten budyń jajeczny ma być taki rzadki?

Pozostaw odpowiedź domowacukierniaewy.blox.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *