Ciasteczka z lentylkami

DSC00364

Przyszła pora wakacji, moje wszystkie pociechy są ze mną :), z czego bardzo się cieszę. Dziś za namową syna upiekliśmy ciasteczka. Są przepyszne, mięciutkie, maślane, nie kruszą się w dłoniach. Układanie zestawów kolorystycznych, dawało mojemu synowi wiele radości. Ja również cieszę się, że wypiek bardzo smakował moim domownikom i polecam serdecznie ten przepis  :).

Pozdrawiam i do następnego wpisu, Justyna :).

Składniki na ok. 35 szt.:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200 g lentylek

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja robię w maszynie, najpierw ucieram masło, cukry, jajka, ekstrakt z wanilii, na koniec wsypuję obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Po wyjęciu z maszyny podsypuję lekko mąką i chwilę zagniatam ok. 1 minutki.

Krążki wycinałam za pomocą szklanki. Układałam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskam w ciasto lentylki.

Piekłam w piekarniku nagrzanym na 180 st., ok. 20 minut do złotego koloru.

Studzić na kratce, następnie, przełożyć do pojemnika, ew. zjeść od razu ;).

Smacznego :)

DSC00362

DSC00357

DSC00358

 

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *