Chlebek Naan

DSC00754

Ostatnio moi mali chłopcy oszaleli na punkcie tego chlebka. Myślę, że wielu z Was go znana, bo jest dość popularny na internecie. Jeśli czytają tego posta osoby niewtajemniczone ;), jest to chleb używany w kuchni indyjskiej, wypiekany na gorącym blacie pieca−tandoor. Można go piec też w piekarniku, ja pokusiłam się o wersję z użyciem patelni, jak podaje autorka tego przepisu klik klik. Świetnie smakuje z posmarowany na ciepło masłem klarowanym, posypany słodką papryką. Można rozciąć jak pitę i nałożyć ulubione dodatki. W kuchni indyjskiej podawany jest z wieloma ich potrawami, myślę, że u nas sprawdzi się jako dodatek do zup i gulaszów. W moim domu znikają bardzo błyskawicznie, piekę je dla moich synów zarówno na kolację i śniadanie. Tym razem to oni są zakochani w przepisie :).

Bardzo Was pozdrawiam i zachęcam do eksperymentowania w swoich kuchniach. Jeśli zaglądacie na takie blogi jak mój, to pewnie jak ja uwielbiacie odkrywać nowe smaki :), buziaki Justyna.

Składniki:

autorka tego przepisu odmierza szklanką o pojemności 200 ml

  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 niepełna łyżka cukru
  • 1 pełna łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska)
  • szczypta proszku do pieczenia (dodałam od siebie)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka

Wykonanie:

Do miski przesypać mąkę, dodać sól.

Do letniej wody wsypać cukier, drożdże, rozmieszać, dodać olej i mleko, wymieszać. Całość przelać do mąki, ja wymieszałam za pomocą miksera. Jeśli ciasto okaże się za suche, ja dolałam odrobinę wody (u mnie ok. 3 łyżek), ciasto fajnie się połączyło. Dobrze wyrobić i pozostawić do podwojenia objętości, ok. 40 minut.

Ciasto podzielić na dziesięć kawałków, u mnie wychodziło po ok. 50 g sztuka. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut.

Piec na bardzo rozgrzanej patelni (użyłam teflonowej). Po ok. 2 minuty z każdej ze stron, jeśli patelnia bardzo się rozgrzeje, ten czas może ulec skróceniu. W czasie pieczenia delikatnie je dociskam ,,łopatką”.

Po upieczeniu można przykryć ściereczką kuchenną, fajnie zwilgotnieją pod wpływem pary swojego ciepła.

Smacznego :)

DSC00740

DSC00753

Komentarzy: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *