Chleb ziemniaczany

Chleb ziemniaczany

Kolejny wspaniały przepis od Kass, zaproponowany w ramach Weekendowej Piekarni. Chlebek bardzo Nam smakował, zwłaszcza z masełkiem ziołowym. Pieczywo jest bardzo delikatne, można powiedzieć, że lekko bułkowate, nie za słone, więc świetnie pasuje na kanapki z pikantniejszą wędlinką lub serkiem ;). Na drugi dzień jest wciąż mięciutkie i aromatyczne, smakuje wyśmienite nie tylko na ciepło, ale również na zimno :). Polecam !:).

Składniki:

  • 7 g suszonych drożdży (dałam 14 g świeżych drożdży)
  • ¼ kubka ciepłej wody do rozczynu
  • 3 ¼ – 4 kubków mąki pszennej lub chlebowej typ. 650 (dałam 1 ½ kubka mąki krupczatki, resztę to mąka chlebowa)
  • 1 łyżeczka soli (ciasto jest mało słone)
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków (dałam zimne przeciśnięte przez praskę)
  • ½ kubka posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 kubek ciepłej wody

Ponadto:

  • 1 jajko do posmarowania (użyłam same białko z łyżką wody roztrzepane)
  • nasiona słonecznika lub pestki dyni do posypania

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w 1/4 kubka wody, przykryć na 5min.

Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, sól i mleko w proszku, wymieszać.
Dodać szczypiorek i ziemniaki i połączyć je z mąką. Dodać drożdże i trochę cieplej wody, wymieszać. Dać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto.
Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobnic ok. 10min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folią na 1godzinę do wyrośnięcia.

Spód tortownicy (średnica 24 – 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i osypać mąką.

Następnie ciasto ugnieść przez 1 min i podzielić na 12 części, każda uformować w kule i ułożyć w tortownicy, dookoła, w tym jedna w środku. Przy układaniu powstaną dwie warstwy pierwsza dookoła jak kwiatek, druga warstwa to kolejna kulka na środek, pozostałe tam gdzie widać przerwy.

Przykryć folią i odstawić na 45 min. do podrośnięcia, aby wypełniło tortownice. Piekarnik nagrzał do temp. 210 stopni C. Posmarować chleb jajkiem lub roztrzepanym białkiem z woda, posypać ziarnami.

Pieczenie: 210 st. C – przez 15 min., zmniejszyć do 180 stopni C i dopiec jeszcze 20 min., po czym pozostawić w zgaszonym piecu jeszcze 10 min. Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Podawać z masłem ziołowym.

Masełko ziołowe:

  • 3 pełne łyżki masła ocieplonego
  • 1 łyżka posiekanej b. drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej b. drobno szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • szczypta soli

Wszystkie składniki ładnie ze sobą wymieszać.

Smacznego :)

Chleb ziemniaczany

Chleb ziemniaczany

Komentarzy: 27

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *