Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Bardzo pyszne bułeczki z chrupiącą skórką i aromatycznym farszem z pieczarek. Do czerwonego barszczu pasują znakomicie, dla mnie to świetna alternatywa do krokietów. Chociaż krokiet z barszczykiem to u mnie klasyk np. na Sylwestra ;) i nie tylko. Przepis pochodzi z tej strony klik klik, polecam !:-).

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ½ kostki margaryny (dałam masło)
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pieczarki (u mnie 500 g)
  • cebula

Wykonanie:

Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dałam jedną łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.

Do mąki dodać roztopione i ostudzone masło, jajka dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 10 równych części, rozwałkować, na każdym kawałku układać podsmażone pieczarki z cebulą (dawałam po jednej łyżce farszu). Zawinąć, łączeniem dawać na spód blaszki. Posmarować mlekiem z roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie posypać makiem/sezamem)

Piec w temp. ok. 180-200 stopni aż do zarumienienia ciasta (ok 10-15 min)

Smacznego :-)

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

drukuj przepis

Komentarzy: 12

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *