Bułeczki pszenno żytnie z nadzieniem

Bułeczki pszenno żytnie z nadzieniem

„Te bułeczki są przepyszne, a ciasto na nie rośnie jak zwariowane ;). W smaku są puszyste, delikatne, napełnione farszem, który bardzo Nam smakuje :). Cóż mogę napisać, chyba to Byście sami je wypróbowali zrobić i napisali, czy podzielacie moje zdanie ;))). Gorąco polecam !:)

 

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • 100 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 40 g drożdży
  • 30 g roztopionej margaryny
  • 1 płaska łyżeczka cukry
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej wody

Do miski wsypać mąkę, cukier i pokruszyć drożdże, wlać letnie mleko, zamieszać, dodać letnią wodę i sól, wymieszać (może się okazać, że trzeba troszkę dosypać mąki), na koniec wlać letni tłuszcz i całość wyrobić ok. 7 minut.

Całość zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 40 minut (ciasto rośnie jak zwariowane ;).

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • jedna średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawy (sól, pieprz)

Pieczarki umyć, przeciąć na pół. Następnie zetrzeć je na tarce do kapusty tzw. szatkownicy. Plasterki są w tedy bardzo cieniutkie.

Cebulkę pokroić drobno w kosteczkę.

Paprykę również pokroić w kosteczkę i udusić w osobnym garnuszku z łyżką margaryny.

Na rozgrzanej patelni z ok. 3 łyżkami oleju, podsmażyć cebulkę, wrzucić do niej pieczarki i smażyć do odparowania soków. Dodać paprykę i przyprawy i jeszcze odrobinę podsmażyć całość do połączenia się smaków.

Ponadto:

  • 200 g mozzarelli
  • parę łyżek keczupu
  • 2 – 3 łyżki oleju np. ryżowego
  • oregano

Wykonanie całości:

W małym rondelku rozgrzać 3 łyżki oleju ryżowego, wlać do niego keczup ¼ szklanki, dodać oregano i lekko podsmażyć, ostudzić.

Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Blaszkę posmarować olejem i oprószyć mąką.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 18 części, zrobić z nich okrągłe bułeczki, zwijać jak ,, na pączki” złączeniem układać na spód blaszki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

W środku wyrośniętej bułeczki robimy dołek dnem szklanki, przyciskając ją delikatnie do spodu. Smarujemy środek keczupem z oregano i nakładamy farsz, tak aż zapełnimy dołek, całość posypać mozzarellą.

Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 st. C, ok. 15 – 20 minut.

Smacznego :)

Bułeczki pszenno żytnie

Bułeczki pszenno żytnie

Bułeczki pszenno żytnie

Komentarzy: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *