Budyniowe ciasto z rabarbarem
Ciacho o smaku budyniu i rabarbaru. Jego główną zaletą jest to, że jest bardzo wilgotne, co osobiście poszukuję w tego rodzaju ciastach. Przepis może posłużyć jako świetna baza dla innych owoców, chociażby: maliny, truskawki, jagody, morele … Jedyny jego minus, przynajmniej u mnie, to lekki wyczuwany smak proszku do pieczenia (mimo, że przesiałam go z mąką, nadal go czułam). U mnie czas pieczenia wyniósł 1h i 10 minut, więcej niż podaje przepis. Ciasto godne uwagi, serdecznie polecam do wypróbowania, pozdrawiam Justyna :)
Przepis zaczerpnęłam od dziewczyn z blogów Eksplozja Smaku i Mniam …mniam ….
Składniki:
- 200 g masła o pokojowej temperaturze
- 150 g cukru (dałam 3/4 szklanki)
- 200 g mąki
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (u mnie były bez cukru)
- 6 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 długie łodygi rabarbaru
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do masła w miksować ekstrakt waniliowy i dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące.
Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach (u mnie czas wyniósł 1h10 minut). Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
pyszności.mniam, mniam : )
Piękne, puszyste ciacho :)
Uwielbiam ciasta z dodatkiem rabarbaru! :) Pycha!
ja mam zamiar zrobic powtórkę z truskawkami
Mniam, mniam! Wygląda obłędnie. Też robiłam budyniowe z rabarbarem i bardzo nam smakowało.
Pozdrawiam :)
To ciasto to zdecydowanie jedno z takich, które należy powtórzyć z różnymi owocami. Pychota!
Gość: kateszf, eqg233.neoplus.adsl.tpnet.pl, masz rację ;), pozdrawiam :)
Dziękuję Wszystkim za pozostawione komentarze :)