Budyniowe ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciacho o smaku budyniu i rabarbaru. Jego główną zaletą jest to, że jest bardzo wilgotne, co osobiście poszukuję w tego rodzaju ciastach. Przepis może posłużyć jako świetna baza dla innych owoców, chociażby: maliny, truskawki, jagody, morele … Jedyny jego minus, przynajmniej u mnie, to lekki wyczuwany smak proszku do pieczenia (mimo, że przesiałam go z mąką, nadal go czułam). U mnie czas pieczenia wyniósł 1h i 10 minut, więcej niż podaje przepis. Ciasto godne uwagi, serdecznie polecam do wypróbowania, pozdrawiam Justyna :)

Przepis zaczerpnęłam od dziewczyn z blogów Eksplozja Smaku i Mniam …mniam ….

Składniki:

  • 200 g masła o pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru (dałam 3/4 szklanki)
  • 200 g mąki
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (u mnie były bez cukru)
  • 6 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 długie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do masła w miksować ekstrakt waniliowy i dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące.

Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok. 50 minut w 180 stopniach (u mnie czas wyniósł 1h10 minut). Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *