Bożonarodzeniowe babeczki (star-topped mince pies)

ciasteczka bozonarodzeniowe

Witam Wszystkich w już po Świątecznie :). Czy Wy również jesteście przesyceni słodkościami tak jak Ja ;))). Mimo to kocham magię Świąt, za wszystko :). Dziś chcę Wam napisać o ciasteczkach, bez których nie wyobrażam sobie właśnie Świąt Bożego Narodzenia. Pierwszy raz zobaczyłam je na stronie Dorotus i od razu uznałam, że muszą być fenomenalne pod względem smaku i swojego świątecznego uroku. Piekę je drugi rok z rzędu i jestem pewna w 100 %, że na stałe zagościły już w moim menu. Jeśli chodzi o smak, ciasto jest bardzo kruchutkie i przypomina coś na wzór ciasta francuskiego. Nadzienie jest wspaniałe, zawiera dużo żurawiny, która nadaje lekki kwaskowaty posmak, a przyprószone cukrem pudrem powoduje, że smak kwaskowaty i słodki, uzupełniają się ze sobą doskonale. Jeśli ktoś jest fanem żurawiny gorąco je polecam, a dla tych, którzy lubią inne smaki radzę wymyślić swoje ulubione nadzienie np. makowe, co moim skromnym zdaniem, będzie równie świetnie pasowało !:) Przepis cytuję razem z nadzieniem za autorką Dorotus.

Ps. Obiecałam blogerce magdi29, że przy kolejnym wpisie pochwalę się, co piekłam w tym roku na Święta:

Pierniki czekoladowe z mega dużą ilością bakalii (ten piernik jest przepyszny i z pewnością podam wam przepis)

Makowce

Ciasteczka:

pierniczki alpejskie

bożonarodzeniowe babeczki

księżyce orzechowe

księżyce kakaowe

koniczynki

piszynger

ciasteczka francuskie

Jeśli chcecie podzielić się w komentarzu Waszą opinią na temat ulubionych wypieków, bez których nie wyobrażacie sobie tych Świąt, to chętnie o tym poczytam :).

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g smalcu
  • 60 g masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

Składniki na mincemeat, ok. 600 ml (z przepisu Dorotus):

  • 75 g ciemnego brązowego cukru (dałam 50 g)
  • 60 ml wina ruby port (lub innego półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina)
  • 300 g żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • 75 g koryntek
  • 75 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 klementynka – otarta skórka i sok
  • 25 ml brandy (lub rumu)
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu

W większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanilli i miód, wszystko dobrze wymieszać.

Nadzienie można przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.

Ponadto:

  • potrzebne jest 200 g mincemeat (nadzienie)
  • 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody – do glazury (pominęłam)
  • cukier puder do poprószenia

Wykonanie całości:

Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.

Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (dodałam również 2 łyżki). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 20 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość 2 -3 mm, wycinać kółka i gwiazdki. Przygotować formę do muffinek (mogą być foremki na babeczki): wysmarować ją masłem, wysypać kaszą manną każdą foremkę lekko wciskać kółko z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.

Piec około 10 – 15 minut w temperaturze 220ºC (piekłam w 200ºC). Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

ciasteczka bożonarodzeniowe

ciasteczka bożonarodzeniowe

wydrukuj przepis

Komentarzy: 18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *