Borówkowe szaleństwo

DSC01583

Borówkowe szaleństwo to ciasto, które pokochacie od razu ;), cudowny, puszysty biszkopt, zalany masą z białej czekolady i migdałów. Góra ciasta jest zwieńczona ubitą śmietaną z dużą ilością borówki amerykańskiej, niebo w gębie, przekonajcie się sami :). Pozdrawiam cieplutko Justyna, buziaki :*

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej typ 450
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietankową na gorąco:

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 2 białe czekolady (każda po 100 g)
  • 100 g płatków migdałowych
  • pokruszony biszkopt (górna warstwa upieczonego biszkoptu)

Bita śmietana z borówkami:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki borówki amerykańskiej ( plus do posypania na górę ciasta)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę mieszamy już ręcznie, na koniec dodać olej, wymieszać ręcznie. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 35 minut.

Po upieczeniu, górę obcinamy, zostawiając spód ciasta. Spód zostawiamy wyższy, górę obcinamy cieniej, żeby ją później pokruszyć do masy.

Masa śmietankowa na gorąco: Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, płatki migdałów i pokruszony biszkopt, wszystko razem zagotować. Masę gorącą wylewamy na biszkopt, wyrównać i ostudzić.

Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo oba cukry, na koniec dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (do żelatyny dodaję ok. 3 – 4 łyżek gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia, jak lekko ostygnie, dodaję parę łyżek ubitej śmietany, energicznie wymieszam, dodaję do pozostałej masy i szybko miksuję, u mnie nie zdarzają się grudki, może to już wprawa ;), albo fajny sposób, by nie powstawały ,,skrzepy z żelatyny”, czego nie znoszę ). Na koniec wsypać borówkę (ja wcześniej myję i osuszam na sicie), wymieszać i wyłożyć bitą śmietanę na masę migdałową, posypać borówką na wierzch.

Smacznego :)

DSC01563

Komentarzy: 2

Odpowiedz na „izaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *