Borówczanki

Borówczanki

Cudowne bułeczki drożdżowe z dużą ilością borówek w środku. Mi osobiście bardzo smakowały, może dlatego tak szybko znikły ;). Mi wyszło 13 bułeczek, odmierzałam ciasto po 90 g. Przepis pochodzi od wspaniałej blogerki, która prowadzi blog Czerwień i błękit. Cytuję za autorką.

Użyła do lukru cukru, który grubiej został zmielony, ponieważ tak lubi mój mąż ;), a zamiast śmietanki dałam mleko.

Pozdrawiam Wszystkich w ten upalny weekend :).

Składniki:

  • 100 g drobnego cukru, w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jajka, roztrzepane
  • ok. 550 g mąki pszennej (użyłam typ. 450, u mnie 500 g)
  • 25 g świeżych drożdży?
  • 1 i 1/4 szklanki mleka

Nadzienie:

  • 2 szklanki czarnych borówek, umytych, osuszonych
  • ok. 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cukru waniliowego

Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Lukier:

  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder

Wykonanie:

Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

Wlać resztę mleka, cukru, sól i jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości małego jabłka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w kilkucentymetrowych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).

Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, Nakładać borówki wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym.? Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.

Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

Przygotować lukier. Do śmietanki dodać sok z cytryny i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Następnie polukrować.

Smacznego :)

Komentarzy: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *