Bogini Wenus

DSC00548

Witam wszystkich serdecznie ;), dziś podaję przepis na bardzo pyszne i efektowne ciasto, które sprawdzi się na każdej imprezie. Moim skromnym zdaniem, przepis jest genialny, pod wieloma względami. W kategorii smaku daję pełną dziesiątkę, w kategorii wyglądu również 10 punktów. Jeśli chodzi o czasochłonność i trudność wypieku, jeśli dobrze się zorganizujemy, daję całe 8 punktów. Biszkopt wyszedł wysoki, równiutki, mięciutki. Masa jest bardzo puszysta, nie jest słodka, idealnie komponuje się z posypką. Skąd nazwa tego ciacha, nie wiem :), przepis dostałam do kuzynki Madzi. Po nazwie i składnikach odkryłam, że przepis pochodzi ze strony mojeGotowanie.pl, autorką jest Paulinka_K. Serdecznie polecam, ponieważ ciasto jest naprawdę pyszne.

Pozdrawiam cieplutko i do kolejnego wpisu:*, Justyna.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1/2 kg sera białego
  • 0,7 l śmietany 30 lub 36 %
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru (dałam 8 łyżek)

Składniki na posypkę:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Ponadto:

  • ulubiony dżem (u mnie ananasowy)

Wykonanie:

Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Posypka kokosowa: Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią. Studzimy.

Galaretki rozpuszczamy w 2 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić.

Biały ser zmielić. Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać (ja całość potraktowałam na końcu blenderem, by pozbyć się ew. grudek serowych).

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy masę serową. Całość porządnie miksujemy (ja mieszałam ręcznie ser z ubitą śmietaną).

Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części. Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu.

Na wierzch ciasta smarujemy dżemem i wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego :)

DSC00554

DSC00551

DSC00555

Komentarzy: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *