Biały Lion

DSC00986

Bardzo ciekawy przepis, ciasto smakuje wyśmienicie, zresztą innych nawet tu nie publikuję :), ponieważ ten blog zawiera same ,,perełki”, oczywiście według moich kategorii smakowych ;). Jedynie co bym zmieniła, to do masy kajmakowej dodałabym odrobinę siekanych orzechów arachidowych, masa będzie bardziej ciekawsza i chrupka. Nam bardzo to ciasto smakowało. Jestem ciekawa Waszego zdania, mam nadzieję, że ktoś się skusi na ten zestaw smaków :). Dodam, że jest to świetne ciasto imprezowe, ponieważ jego dodatkową zaletą jest wygląd. Moim skromnym zdaniem ładnie prezentuje się na paterze. Przepis pochodzi z vlogu Smaczne – Przepisy. TV.

Pozdrawiam i do następnego wpisu, Justyna :).

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 8 łyżeczek oliwy
  • 1 łyżeczka octu (dodałam od siebie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła

Poncz:

  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru

Ponadto:

  • 1 op. masy kajmakowej (u mnie z Gostynia)
  • 70 g ryżu dmuchanego
  • 3 – 4 łyżki orzeszków ziemnych solonych
  • biała czekolada

Wykonanie:

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i ubijać na mocniejszych obrotach, jak zaczną się pienić, dodawać małymi porcjami cukier.

W osobnym naczyniu w którym znajdują się żółtka dodać proszek do pieczenia, ocet, olej, wszystko dobrze wymieszać np. łyżką.

Do ubitych z cukrem białek na tzw. ,,bezę” dodać naszą masę z żółtek i chwilę miksować na mniejszych obrotach.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie wymieszać np. za pomocą łopatki.

Piec w blaszce o wymiarach ok. (24 cm x 36) cm, w temperaturze 170 st. C, ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt ostudzić.

Masa: Z podanych składników (bez masła) ugotować budyń i ostudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem na białą, jednolitą masę.

W osobnej misce wymieszać dmuchany ryż z masą kajmakową. Moim zdaniem tu też można dodać odrobinę siekanych orzeszków, masa będzie bardziej chrupka.

W kubeczku zrobić poncz: sok z cytryny, letnia woda i cukier puder, dobrze wymieszać.

Biszkopt przekroić na pół, skropić ponczem, na dolny placek, wyłożyć ryż z kajmakiem, na to masę budyniową (zostawić tak ok. 3 łyżek na wierzch biszkoptu). Zanim ułożymy kolejną część biszkoptu, również należny skropić go ponczem. Przykładamy na masę drugą połowę ciasta biszkoptowego, smarujemy pozostawioną masą budyniową, zetrzeć na grubych oczkach białą czekoladę i na to posypać posiekanymi grubo orzeszkami ziemnymi.

Schłodzić w lodówce, minimum cztery godziny.

Smacznego :)

DSC00973

DSC00971

Komentarzy: 8

Odpowiedz na „izaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *