Białe Trufle o smaku Raffaello

DSC00654

Moja propozycja na Walentynki to przepyszne kuleczki, bardzo aromatyczne, w smaku przypominają Raffaello. Bardzo proste wykonaniu, mogą je też przygotować panowie ;), dla swoich Walentynek. Polecam je naprawdę gorąco, u mnie podbiły już serce mojego wybranka :). I mam taką nadzieje, że podbiją jeszcze nie jedno serce :). Przepis pochodzi ze strony cincin od AgusiaH, cytuję za autorką.

Ps. Są obłędne …

Do następnego wpisu, Justyna.

Składniki:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 125g masła ghee* (lub 1/2 kostki zwykłego masła, takie dałam)
  • 1-2 łyżki masła orzechowego (dałam 2 łyżki)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 1/2 szklanki mleka w proszku

Wykonanie:

Roztopić polowe masła na patelni, wsypać wiórki kokosowe i smażyć je, aż się ze złocą. Pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i esencją waniliową. Ucierając dodawać całkowicie ostudzone wiórki kokosowe. Dosypywać mleka w proszku do masy, aż będzie bardzo gęsta  (radzę dodawać mleko w proszku stopniowo do pożądanej konsystencji).
Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki. Gdy kulka klei się do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się dodać więcej masła.
Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki (przed podaniem otoczyłam je w cukrze pudrze, można też zanurzyć w roztopionej białej czekoladzie, wedle uznania).

* masło ghee to masło klarowane używane w kuchni indyjskiej, ma złocisty kolor i lekko orzechowy smak (oczywiście jakość zależy od producenta).

Smacznego :)

DSC00657

DSC00663

Komentarzy: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *